Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, επισπεύδοντας την επαναλειτουργία της Βουλής για τις 22 Αυγούστου (αντί για τις 31), οπότε και αναμένεται να δοθεί μάχη μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Στο σημερινό του μήνυμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην αφήσει καμία σκιά γύρω από την λανθασμένη – όπως τη χαρακτήρισε – παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και δεσμεύτηκε για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Μάλιστα, διαβεβαίωσε πως παρότι η επισύνδεση ήταν νόμιμη με την προβλεπόμενη έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, εάν το γνώριζε δεν θα επέτρεπε ποτέ να συμβεί. 

«Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής υποβάθμισης του κρίσιμου έργου της ΕΥΠ για την εθνική ασφάλεια. 

«Η προσφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι σημαντική. Αποτυπώνεται εμφατικά στην ετοιμότητα της Ελλάδος να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως αυτές στον Έβρο ή στο Αιγαίο. Στη διαρκή διπλωματική και αμυντική μας θωράκιση. Αλλά και στην καθημερινή μάχη της κοινωνίας με την τρομοκρατία και το έγκλημα. Ένα ολίσθημα, συνεπώς, δεν μπορεί να σκιάσει ένα έργο με μετρήσιμο εθνικό όφελος. Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί πόσο πολύτιμες είναι οι αξιόπιστες πληροφορίες στον σύνθετο κόσμο στον οποίο ζούμε», επισήμανε. 

Απέρριψε, δε, κατηγορηματικά τα αντιπολιτευτικά πυρά περί κακοποίησης του κράτους δικαίου και εξέπεμψε μήνυμα προάσπισης της Δημοκρατίας και των θεσμών της, αλλά και θωράκισης απέναντι σε πιθανούς εχθρούς. 

«Υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη….