«Κίνα και Ελλάδα επιδιώκουν να κάνουν φίλους αντί να αναζητούν αντιπάλους» σημείωσε ο Κινέζος πρέσβης.

Το μήνυμα πως «μόνο το δίκαιο και η δικαιοσύνη και όχι η ισχύς και η βία μπορούν να κρίνουν την Ιστορία», καθώς και ότι η Κίνα και η Ελλάδα επιμένουν στη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας, ως θεμέλια του διεθνούς δικαίου, έστειλε απόψε ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση που διοργάνωσε η κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα για την εθνική γιορτή της Κίνας και την επέτειο των 50 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, ο Κινέζος πρέσβης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως κοιτίδες του ανατολικού και του δυτικού πολιτισμού αντίστοιχα, η Κίνα και η Ελλάδα γνωρίζουν τον εαυτό τους και επιδιώκουν αυτοβελτίωση κάνοντας φίλους αντί να αναζητούν αντιπάλους. Επιμένουμε και οι δύο στη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας, έννοιες που θεωρούμε ως θεμέλια του διεθνούς δικαίου που στηρίζει τη διεθνή τάξη».

Επιπροσθέτως, σημείωσε πως «οι δύο χώρες μας προσβλέπουν στην οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα που επιτρέπει σε χώρες και λαούς με διαφορετικά συστήματα και διαφορετικές αξίες να συμβιώνουν ειρηνικά. Υποστηρίζουμε την ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων και την ανεξάρτητη διερεύνηση αναπτυξιακών οδών με βάση τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας. Προάγουμε επίσης τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών, αναζητούμε κοινό έδαφος αφήνοντας τις διαφορές κατά μέρος και πιστεύουμε ότι μόνο το δίκαιο και η δικαιοσύνη, όχι η ισχύς και η βία, μπορούν να κρίνουν την ιστορία».

Παράλληλα, ο Σιάο Τζουντσένγκ διαμήνυσε ότι «καθώς βρισκόμαστε σε μια νέα ιστορική αφετηρία, ας αξιοποιήσουμε την 50ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ως ευκαιρία για να εδραιώσουμε την παραδοσιακή φιλία μας, να επεκτείνουμε την έμπρακτη συνεργασία, να εμβαθύνουμε τις διαπροσωπικές και πολιτιστικές ανταλλαγές και ας ξεκινήσουμε μαζί την πορεία προς τα επόμενα λαμπρά 50 χρόνια της συνολικής στρατηγικής συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας».

Πιάνοντας το νήμα των επίσημων διπλωματικών σχέσεων από τη χρονιά σύναψής τους, ο Σιάο Τζουντσένγκ είπε πως το 1972 οι δύο χώρες άνοιξαν ένα νέο…