Ο Σι Τζινπίνγκ δεν είχε κάνει ταξίδι στο εξωτερικό μέχρι τώρα.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί το Καζακστάν στις 14 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας.

Ο Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ -Τζομάρτ Τοκάγιεφ και θα υπογράψει σειρά διμερών συμφωνιών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αϊμπέκ Σμαντιγιάροφ κατά την διάρκεια ενημέρωσης.

  • Διαβάστε επίσης: Ο πρόεδρος Σι επέκρινε την «κατάχρηση» των διεθνών κυρώσεων στη σύνοδο των Bricks

Δεν το έχει επιβεβαιώσει το Πεκίνο

Το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στο Καζακστάν και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει την δήλωση.

Ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος αναμένεται να διασφαλίσει την τρίτη κατά σειρά θητεία του στο συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που αρχίζει στις 16 Οκτωβρίου, δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό από τότε που η χώρα έκλεισε τα σύνορα της στους ξένους επισκέπτες στο πλαίσιο της δυναμικής πολιτικής των «μηδενικών κρουσμάτων» της Covid-19 που εφάρμοσε το 2020.

Το Καζακστάν έχει στενούς δεσμούς με την Κίνα, προμηθεύοντας τον εξ ανατολών γείτονα της με ορυκτά, μέταλλα και ενέργεια, ενώ μεταφορτώνει προϊόντα που διακινούνται μεταξύ Κίνας και Ευρώπης.

Τον περασμένο μήνα, ένας επί χρόνια σύμβουλός του προέδρου της Ινδονησίας, είχε δηλώσει ότι ο Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα παραστούν στην σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο νησί θέρετρο Μπαλί.

Τον περασμένο μήνα η εφημερίδα Wall Street Journal είχε γράψει ότι ο Σι Τζινπίνγκ εξέταζε το ενδεχόμενο να ταξιδέψει στην Κεντρική Ασία για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλους ηγέτες στην σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου στην πόλη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Πούτιν αναπτύσσουν όλο και πιο στενούς δεσμούς και λίγο διάστημα πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, το Πεκίνο και η Μόσχα είχαν ανακοινώσει την «άνευ ορίων» μεταξύ τους συνεργασία.

Ο Σι Τζινπίνγκ είχε…