Τι είπε εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας «Maria 2.0» για τη διερεύνηση των περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας.

Εισαγγελική έρευνα διεξάγεται σε βάρος του Αρχιεπισκόπου Κολωνίας Καρδινάλιου Βέλκι, μετά την καταγγελία υπαλλήλου της Αρχιεπισκοπής ότι γνώριζε για περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών ήδη από το 2015, ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει ενόρκως ότι ενημερώθηκε μόλις τον περασμένο Ιούνιο. Κορυφαία στελέχη της καθολικής εκκλησίας ζητούν τώρα να τεθεί σε «υποχρεωτική άδεια».

Για το «απόλυτο χαμηλό σημείο» του Αρχιεπισκόπου Κολωνίας έκανε λόγο η Μαρία Μεσριάν, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας «Maria 2.0» για τη διερεύνηση των περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας και τονίζει ότι «ο Καρδινάλιος θα πρέπει επίγνωση της μπερδεμένης κατάστασης και να αφήσει για την ώρα τα γραφεία του στην ησυχία τους».

  • Διαβάστε επίσης: Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ – Παραδέχεται ότι γνώριζε για τους παιδεραστές ιερείς ήδη από τη δεκαετία του ‘80

Η έρευνα της Εισαγγελίας αφορά το πότε ενημερώθηκε ο Καρδινάλιος για τις κατηγορίες που βάρυναν τον πρώην προϊστάμενό του Βίνφριντ Πιλτς. Ο ίδιος δήλωσε ότι έλαβε τη σχετική πληροφόρηση την τέταρτη εβδομάδα του Ιουνίου του 2022. Η Χίλντεγκαρντ Νταμ όμως, βοηθός της πρώην επικεφαλής τμήματος διαχείρισης προσωπικού της Αρχιεπισκοπής, τον διέψευσε, υποστηρίζοντας ότι το 2015 είχε η ίδια συντάξει για τον Καρδινάλιο κατάλογο με τα ονόματα 14 ιερέων οι οποίοι κατηγορούνταν για κακοποίηση. Σε αυτό τον κατάλογο περιλαμβανόταν και το όνομα του Βίνφριντ Πιλτς. Δήλωσε μάλιστα απολύτως βέβαιη ότι ο Καρδινάλιος Βέλκι είχε δει τον κατάλογο. «Για αυτό και τρομοκρατήθηκα με τις δηλώσεις του», ανέφερε.

Τι υποστηρίζει ο αρχιεπίσκοπος

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Κολωνίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να επαναφέρουν ιστορίες που έχουν προ πολλού ξεκαθαριστεί», ειδικά ενόψει της επίσκεψής του, την επόμενη εβδομάδα στο Βατικανό και την επικείμενη συνάντησή του με τον Πάπα. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η Αρχιεπισκοπή θα εξετάσει και το ενδεχόμενο επιβολής «μέτρων εργατικής νομοθεσίας» σε βάρος της υπαλλήλου, «επειδή χρησιμοποίησε την…