Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο ύφεσης λέγοντας χαρακτηριστικά πως η χώρα σηκώνει κεφάλι.

«Η οικονομική πολιτική της ΝΔ πέτυχε εκ του αποτελέσματος, διότι έδωσε κίνητρα, σε αντίθεση με την πολιτική της υπερφορολόγησης του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια των δύο νομοσχεδίων για τις Κυρώσεις του Απολογισμού και του Ισολογισμού του Κράτους, καθώς και των λοιπών Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της Κεντρικής Διοίκησης του έτους 2020.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι «υπάρχει επενδυτική άνθηση, που θα μας κρατήσει το 2023 μακριά από την ύφεση και θα μας δώσει, κυριολεκτικά, εξαιρετική δυναμική από το 2024 και μετά». Τόνισε πως «η συρρίκνωση τελείωσε. Η χώρα σηκώνει κεφάλι, παρά τις θύελλες που αντιμετωπίζει και θα πάει πολύ καλύτερα τα επόμενα χρόνια».

Διαβάστε επίσης: Πόσο πιθανή είναι η ύφεση για την Ελλάδα το 2023;

«Μπορεί καθένας να είναι αισιόδοξος για την οικονομική πορεία της χώρας και αυτή δεν βασίζεται, όπως συνέβη στο παρελθόν, σε πλασματικά στοιχεία ή αδυναμίες, αλλά στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που, ήδη, συντελείται. Μεταβαίνουμε από την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια, γι’ αυτό και έχουμε ρεκόρ εξαγωγών και τουρισμού φέτος. Στηρίζεται στην σταδιακή μετάβαση της παραοικονομίας από το ”γκρίζο” στο ”άσπρο”, όπως καταγράφεται στη συνεχή αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και προπαντός στην αύξηση της παραγωγικότητας» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Τρεις εξωγενείς κρίσεις

Αποτιμώντας τα οικονομικά στοιχεία του 2020, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι ήταν μια από τις πιο κρίσιμες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών. Η κυβέρνηση αυτή, επισήμανε, τα τελευταία τρία χρόνια ήρθε αντιμέτωπη με τρεις εξωγενείς, μεγάλες κρίσεις, την υγειονομική, την αντιμετώπιση της ακραίας συμπεριφοράς από την Τουρκία και στη συνέχεια μια ενεργειακή κρίση- πληθωριστική κρίση, απότοκο των προβλημάτων στις αλυσίδες προσφοράς λόγω πανδημίας και προπαντός του πολέμου στην Ουκρανία.

Μείωση δημοσίου χρέους

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος είπε πως το 2020 κάναμε πράγματι έναν μεγάλο…