Τα 6+1 μέτρα για φθηνότερη στέγη που περιλαμβάνει η στρατηγική κοινωνικής στέγασης της κυβέρνησης (δείτε εδώ την αναλυτική παρουσίαση με κάρτες) με τίτλο «Σπίτι μου» που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Στόχος είναι η αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στην αγορά κατοικίας, ιδίως για τους νέους και τα νέα ζευγάρια

Τα μέτρα αυτά συνοπτικά είναι:

1. Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους 25-39 ετών

2. Μαζική ανακαίνιση κενών κατοικιών

3. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μέσω του θεσμού κοινωνικής αντιπαροχής

4. Επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση ιδιοκατοικούμενης κατοικίας για νέους 18-39 ετών

5. Επιδότηση ανακαίνισης κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση

6. Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών

7. Αύξηση φοιτητικού επιδόματος

Οι δράσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουν αθροιστικά προϋπολογισμό 726 εκατ. ευρώ (600 εκατ.Υπουργείο και 126 εκατ. ευρώ τραπεζικά δάνεια) και υπολογίζεται ότι θα καλύψουν περί τους 30.000 πολίτες. Θα αξιοποιηθούν πόροι από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ καθώς και κεφάλαια από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναλυτικά τα μέτρα είναι:

1. Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια

karta

-Το μέτρο αφορά στη χορήγηση στεγαστικών δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο 1% (έναντι 4% που είναι ο μέσος όρος των επιτοκίων στην αγορά σήμερα)
σε 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών. Τα χαμηλότοκα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 90 % της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας. Το πρόγραμμα θα αφορά την αγορά διαμερισμάτων έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως και το 2007.
Ενδεικτικά ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 € θα πληρώνει μηνιαία δόση 275 -285  € Και το σπίτι στη λήξη του δανείου θα μένει
στην ιδιοκτησία του δανειολήπτη.

-Προϋπόθεση για τη λήψη των χαμηλότοκων δανείων θα είναι οι νέοι να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για
την καταβολή…