Αποκαλυπτήρια για την παρεμβαση της κυβέρνησης στο θέμα της στέγασης των νέων. Το πρόγραμμα “Σπίτι μου”  ύψους 1,8 δισ. ευρώ που παρουσιάστηκε σήμερα και περιλαμβάνει άτοκα στεγαστικα δανεια, επιδότηση ενοικίων, χρηματοδότηση για ανακαινίσεις παλαιών διαμερισμάτων, κοινωνική αντιπαροχή και αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου.

Στόχος είναι να ενισχυθούν πάνω από 130.000 νέοι έως 39 ετών. Παράλληλα ανακοινώθηκε και η αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.

«Αν αυξήσουμε το μερίδιο των παλιών κατοικιών που θα πληρουν σύγχρονες προδιαγραφές, αυτομάτως θα πέσουν ΄στην αγορά ακινήτων πολύ περισσότερα ακίνητα, άρα αυτό θα πιέσει και τις τιμές προς τα κάτω», δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος

Από τις αρχές του 2023, 10.000 νέοι και ζευγάρια από 25 έως 39 ετών με εισόδημά πάνω από 10.000 ευρώ που δεν θα ξεπερνά τα 24.000 ευρώ θα μπορούν να πάρουν δάνειο έως 150.000 ευρώ για να ανοίξουν το σπιτικό τους, ακόμα και με μηδενικό επιτόκιο ενώ τα ακίνητα θα πρέπει να είναι έως 120 τετραγωνικά με έτος κατασκευής πριν το 2007.

«Θα μου πείτε: γιατί δεν βάλατε 200 τ.μ. 300 τ.μ.. Διότι μιλάμε για ένα κοινωνικό πρόγραμμα. Και λέμε να έχουν έτος κατασκευής έως το 2007, γιατί μπορεί να είναι φτηνότερο να αγοράστεί αυτή η κατοικία και γιατί μας ενδιαφέρει επίσης η ανανέωση του στοκ των κατοικιών», ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Από τα 500 εκατ. ευρώ του προγράμματος, τα 375 θα βάλει το δημόσιο με μηδενικό επιτόκιο  και τα υπόλοιπα οι τράπεζες

«Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το επιτόκιο, για να το πούμε σε απλά ελληνικά, αντί να είναι 4% όπως είναι σήμερα στα στεγατικά δάνεια, θα είναι 1%», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Στη μάχη της στέγασης ρίχνονται και 4.000 κλειστά σπίτια από τα 770.000 κενά ακίνητα που έχει η χώρα μας. Με 200 εκατ. ευρώ τα κτίσματα θα ανακαινιστούν και στη συνέχεια θα παραχωρηθούν με χαμηλά ενοίκια σε ευάλωτους πολίτες, τρίτεκνους και πολύτεκνους . 
 
«Μέχρι το τέλος του χρόνου θα κάνουμε πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων του πρόγράμματος Εστία για να προχωρήσουμε περαιτέρω, για επιπλέον 3 έτη, μέχρι τον Φεβρουάριο του 23 πρόσκληση συμμετοχής προς τους…