Εντείνονται οι ανισότητες στην υγεία με την καθηλωμένη χρηματοδότηση για φαρμακευτική περίθαλψη, που ανεβάζει τις υποχρεωτικές επιστροφές μέχρι και στο 70% του κόστους των νέων φαρμάκων

Προϋπολογισμό έτους που καλύπτει τη δαπάνη για φάρμακα σοβαρών παθήσεων για λιγότερο από ένα εξάμηνο, προβλέπει το υπουργείο Υγείας, αφήνοντας την υπόλοιπη δαπάνη που θα χρειαστεί, να καλυφθεί από τις ίδιες τις φαρμακευτικές, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece), μετά τις συναντήσεις της φαρμακοβιομηχανίας με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη την περασμένη Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου.

Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για επιμερισμό του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε φάρμακα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης και σε φάρμακα υψηλού κόστους, ανεβάζει το clawback των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από 40-45% σε 60-70%, καθιστώντας ασύμφορη την κυκλοφορία των φαρμάκων αυτών στην ελληνική αγορά, καθώς ήδη τα δύο από τα τρία τέτοια φάρμακα διατίθενται δωρεάν, εξαιτίας των υποχρεωτικών επιστροφών rebate και clawback. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του προκαλεί αβεβαιότητα στις φαρμακευτικές σε ότι αφορά την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά, τη δυνατότητά τους να προγραμματίσουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα, αλλά ακόμη και τη συνέχιση της διάθεσης στην αγορά των υπαρχόντων καινοτόμων θεραπευτικών σχημάτων.

Η πρόσθετη επιβάρυνση στα φάρμακα καινοτομίας, επήλθε από τον διαχωρισμό του προϋπολογισμού των περίπου 2 δις. ευρώ που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, κατά 38% για φάρμακα σοβαρών παθήσεων (φάρμακα υψηλού κόστους – ΦΥΚ) και κατά 62% για τα υπόλοιπα φάρμακα που διατίθενται μέσω φαρμακείων.

Στην πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη, ο υπουργός αναφέρθηκε σε επόμενη αλλαγή του παραπάνω ποσοστού από 38%-62% σε 41%-59% την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι όμως που δεν  θα φέρει ουσιαστική αλλαγή στις επιβαρύνσεις.

Με αφορμή την άκαρπη συνάντηση της περασμένης Τρίτης, η κ. Έλενα Χουλιάρα, μέλος του Δ.Σ. του PIF ανέφερε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός για καινοτόμα φάρμακα περιορίσθηκε στα 790 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που σε προηγούμενες συζητήσεις είχε υπάρξει δέσμευση για τουλάχιστον 970 εκατ. ευρώ για την κατηγορία των ΦΥΚ. Το αποτέλεσμα, είναι η…