«Η ανακατεύθυνση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας προς τις επενδύσεις και τις εξαγωγές γίνεται πραγματικότητα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη σημερινή εναρκτήρια ομιλία του στο «2022 Global Innovation Summit», το οποίο οργανώνεται, για πρώτη φορά, στην Αθήνα από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC), σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας (CompeteGr).

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «στις σημερινές συνθήκες παρατεταμένης υψηλής αβεβαιότητας και αστάθειας, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών μας αποτελεί μείζονα πρόκληση. Οι κυβερνήσεις καλούνται να συνεργαστούν και να αναπτύξουν αποτελεσματικές και διορατικές πολιτικές. Στην περίπτωση της Ελλάδας, την τελευταία τριετία η κυβέρνηση σχεδιάζει και εφαρμόζει πολιτικές που αντανακλούν τις παραπάνω αρχές και οδηγούν σε σημαντικά επιτεύγματα».

Αναλύοντας αυτές τις εξελίξεις, υπογράμμισε, καταρχάς, τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, η οποία, σύμφωνα με τις πρόσφατες Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα παρουσιάσει ανάπτυξη 6% εφέτος -διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου-, ενώ το 2023, χρονιά σημαντικής επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, και ακόμη και ύφεσης σε κάποιες χώρες, η Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα τριπλάσια ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στη συνέχεια, ο υπουργός επισήμανε τη θετική μεταβολή της σύνθεσης του ΑΕΠ. «Η ανάπτυξη συνδυάζεται με τη βελτίωση της ποιότητας του ΑΕΠ, η οποία προσδίδει βιωσιμότητα στην οικονομική μεγέθυνση και συνιστά πολύτιμο εφαλτήριο για την ολόπλευρη, περαιτέρω, ισχυροποίηση της χώρας μας. Η εξέλιξη αυτή πηγάζει από την εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Φέτος εκτιμάται ότι, μετά την περυσινή χρονιά-ρεκόρ, θα έχουμε νέα ιστορικά υψηλή επίδοση στις άμεσες ξένες επενδύσεις και τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών», είπε.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, οι εξαγωγές στο 8μηνο του 2022 ανήλθαν ήδη στο 90% της περυσινής ετήσιας επίδοσης, ενώ η εξαγωγική βάση διαφοροποιείται σημαντικά, καταγράφοντας σημαντική αύξηση στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, που πλησιάζουν…