Η έφοδος του FBI σε θέρετρο του Ντόναλντ Τραμπ οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση – Ανησυχία από παραινέσεις οπαδών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ένοπλη αντίδραση

Μπροστά στο ενδεχόμενο να του απαγορευθεί να επιστρέψει το 2024 στην προεδρία βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την έφοδο του FBI το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στην παραθεριστική του κατοικία Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα.

Ενώ ο ίδιος απουσίαζε στη Νέα Υόρκη, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες που ενήργησαν βάσει εντάλματος από τα ανώτερα κλιμάκια του υπουργείου Δικαιοσύνης, έκαναν φύλλο και φτερό την έπαυλή του αναζητώντας έγγραφα και κρατικούς φακέλους που φέρεται να πήρε ο Τραμπ όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο, κατά παράβαση του νόμου.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω νόμος θεωρεί έγκλημα αν κάποιος που έχει στην κατοχή του κυβερνητικά έγγραφα τα αποκρύψει, αφαιρέσει, εξαφανίσει, παραποιήσει ή καταστρέψει, συνεπώς το διακύβευμα είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Σε περίπτωση μάλιστα που ο κατηγορούμενος, εν προκειμένω ο Τραμπ, κριθεί ένοχος για απόκρυψη ή καταστροφή κυβερνητικών εγγράφων, ενδέχεται να τιμωρηθεί με πρόστιμο ή φυλάκιση μέχρι και τρία έτη. Επιπλέον, αν κατέχει ομοσπονδιακό αξίωμα το χάνει ενώ αποκλείεται από την άσκηση οποιουδήποτε αξιώματος στις ΗΠΑ.

Αυτό θεωρητικά τουλάχιστον, γιατί στην πράξη σπάνια ο νόμος εφαρμόζεται, άρα δεν είναι ακόμη σαφές αν θα υπάρξει κώλυμα για τον Τραμπ να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές του 2024.

Οι ακροάσεις για το Καπιτώλιο

Η επιδρομή αυτή ωστόσο έρχεται στον απόηχο μιας σειράς ακροάσεων στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου η οποία διερευνά τον ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην πρόεδρος στα αιματηρά γεγονότα του Καπιτωλίου τον Ιανουάριο του 2021, με στόχο να ανατρέψει την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων, φαίνεται ότι τα όσα δραματικά συνέβησαν τότε, αποτέλεσαν ένα καλά σχεδιασμένο πραξικόπημα με βασικό ενορχηστρωτή τον πρώην πρόεδρο.

Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, επίσημες απαντήσεις για την έφοδο της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Μαρ-α-Λάγκο δεν έχουν δοθεί. Αν δηλαδή σχετίζεται με τα χαμένα αρχεία που παρανόμως απέσπασε ο Τραμπ εγκαταλείποντας τον Λευκό Οίκο.

Ή αφορά την έρευνα αναφορικά με τις ευθύνες που του…