Τα επόμενα τρίμηνα θα είναι δυσκολότερα για τους δανειολήπτες, ειδικά στη στεγαστική πίστη βλέπουν οι διοικήσεις των τραπεζών

Σε διπλό κλοιό θα βρίσκονται τουλάχιστον έως και τα μέσα του 2023 τα νοικοκυριά, τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο τον επιτοκιακό κίνδυνο, όσο και τις πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημά τους λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και στις διοικήσεις των συστημικών ομίλων εκτιμούν ότι τα επόμενα τρίμηνα θα είναι δυσκολότερα για τους δανειολήπτες, ειδικά στη στεγαστική πίστη.

Η εγχώρια νομισματική αρχή στην τελευταία έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα σημειώνει ότι δεν μπορεί να διατυπώσει μία ασφαλή πρόβλεψη για το μέγεθος του προβλήματος που αναμένεται να δημιουργηθεί.

Διαβάστε επίσης – Στουρνάρας: Προσοχή και εγρήγορση για τα κόκκινα δάνεια

Από την άλλη, οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θεωρούν ότι εάν η ανάπτυξη διατηρηθεί στη ζώνη του 2% το 2023, οι όποιες αρρυθμίες στα χαρτοφυλάκιά τους θα είναι διαχειρίσιμες.

Οι δύο κίνδυνοι

Αναγνωρίζουν πάντως ότι οι συνθήκες την ερχόμενη χρονιά θα είναι δυσμενέστερες. Κι αυτό διότι τα νοικοκυριά θα πληγούν ταυτόχρονα από δύο μέτωπα:

Α) Επιτοκιακός κίνδυνος

Η άνοδος των επιτοκίων θα συνεχιστεί, με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών τουλάχιστον έως και το α΄ τρίμηνο του 2023.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η πλειονότητα των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα πιεστούν από την αύξηση των μηνιαίων δόσεων.

Πρόκειται για μία τάση που ξεκίνησε τον Ιούλιο μετά την πρώτη αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου του ευρώ από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των δανείων προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε το Σεπτέμβριο στο 4,5% από 3,90% τον Ιούνιο.

Η αύξηση ήταν πιο αισθητή στα μακροπρόθεσμα δάνεια. Ειδικότερα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών αυξήθηκε κατά 74 μονάδες βάσης (Σεπτέμβριος 2022: 2,7%, Ιούνιος 2022: 2%), ενώ στις χορηγήσεις  με διάρκεια από ένα έως πέντε έτη αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης (Σεπτέμβριος 2022: 4,1%, Ιούνιος 2022: 3,9%).

Σύμφωνα δε, με τα αποτελέσματα άσκησης…