Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε σαφές ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί όσο η τουρκική πλευρά συνεχίζει να διατυπώνει επιθετική ρητορική και απειλές, που φθάνουν μέχρι την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

«Να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών δίαυλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η ανάγκη δημιουργίας κλίματος σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας», αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Άμυνας.

Διαβάστε επίσης: Με βέτο στα F-16 προειδοποιεί την Τουρκία ο Μενέντεζ

Παράλληλα, διαμηνύθηκε ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί όσο η τουρκική πλευρά συνεχίζει να διατυπώνει επιθετική ρητορική και απειλές, που φθάνουν μέχρι την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Και συμφωνήθηκε να μείνει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ τους, προκειμένου να αποκατασταθεί ο διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως αρμόζει σε συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Θετικό κλίμα

Θετικό είναι το κλίμα και στο παρασκήνιο της συνάντησης.

Σύμφωνα με όσα είπε η δημοσιογράφος, Χριστίνα Κοράη, στην εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο, το αίτημα για την συνάντηση έγινε από την τουρκική πλευρά, με την ελληνική πλευρά να έχει θετική ανταπόκριση, παρά τις επιφυλάξεις της.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρεται να είπε στον Ακάρ ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί η επθετική ρητορική από την Τουρκία και πρέπει να εκτονωθεί άμεσα η ένταση.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση και ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

«Το κλίμα της συνάντησης περιγράφεται ως θετικό», περιέγραψε η Χριστίνα Κοραή.

Η συνάντηση κράτησε περίπου 40 λεπτά – σχετικά μεγάλη διάρκεια για τα δεδομένα της συνόδου, καθώς η συνάντηση ΥΕΘΑ – Στόλτενμπεργκ διήρκησε περίπου 20 λεπτά.

Στην παρέλαση της 28ης…