Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο αναθεωρητισμός και οι απειλές της Τουρκίας, σε συνδυασμό με απαντήσεις για το μεταναστευτικό, καθώς και το Κυπριακό συνθέτουν τα βασικά σημεία στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα κάνει αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας πως πρόκειται για κομβική στιγμή για τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και τον αγώνα δημοκρατιών έναντι αυταρχικών καθεστώτων.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στις συνέπειες του πολέμου, στην προοπτική ενός δύσκολου χειμώνα λόγω της εργαλειοποίησης της ενέργειας από τη Ρωσία και στην ανάγκη στήριξης των πολιτών, αλλά και στροφής σε ΑΠΕ και διαφοροποίησης πηγών ενέργειας.

Επίσης, θα στείλει μήνυμα για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση, που συνδέεται άμεσα με το ενεργειακό.

Ακολούθως θα μιλήσει για την τουρκική εισβολή και την παράνομη κατοχή της Κύπρου, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η λύση δύο κρατών δεν είναι αποδεκτή.   

Βασικό στοιχείο, ωστόσο, της ομιλίας του, θα είναι η τουρκική προκλητικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην αναθεωρητική ατζέντα της Άγκυρας, στην κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής που υιοθετεί και στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή και όχι μόνο. 

Ο πρωθυπουργός θα δώσει σκληρή απάντηση για την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και τα ψέματα της Τουρκίας. Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει τα σύνορά της με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα τονίσει, δε, ότι κόκκινη γραμμή είναι η αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας 

Τέλος, θα επαναλάβει ότι το πλαίσιο διαλόγου για την Ελλάδα είναι το Διεθνές Δίκαιο και θα καλέσει την Τουρκία σε συνεννόηση στη βάση αυτή.

Πηγή: skai.gr