Του Αντώνη Αντζολέτου

Από την πρώτη ανάγνωση της εβδομάδας που πέρασε γίνεται σαφές πως Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, οι δυο μονομάχοι της εξουσίας, θα συνεχίσουν σε ρυθμούς «σκληρού ροκ» να κονταροχτυπιούνται για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Είναι επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σηκώσει πολύ ψηλά στην ατζέντα το θέμα και είναι αναγκασμένη η πλειοψηφία να μην αφήσει τίποτα να πέσει κάτω. Το «παιχνίδι» των εντυπώσεων είναι πολύ σημαντικό σε μια προεκλογική περίοδο και για αυτό τα δυο κόμματα έχουν δώσει περισσότερο χώρο στα «δυνατά χαρτιά τους» να τοποθετούνται δημόσια και να απαντούν.

Η δεύτερη ανάγνωση φανερώνει πως από την «τράπουλά» τους Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας έχουν τραβήξει και άλλο χαρτί. Οι δείκτες του «πολιτικού ρολογιού» – μετά τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα – δείχνουν και προς τα εθνικά θέματα.  

Η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, οι κάλπες θα στηθούν σχεδόν ταυτόχρονα με τις ελληνικές, συνεπώς κάθε κίνηση των γειτόνων μελετάται προσεκτικά και κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται από το εσωτερικό περνά από «κόσκινο».

Από την κυβέρνηση επιθυμούν να δείξουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινείται με βάση τα εθνικά συμφέροντα, αλλά καιροσκοπικά. Υπενθυμίζουν πως οι «86» βουλευτές του δεν στήριξαν σημαντικές αμυντικές συμφωνίες και εξοπλισμούς που τώρα έχουν θωρακίσει τη χώρα μας απέναντι στις απειλές της Άγκυρας. «Ο κ.Ερντογάν βέβαια, δεν κρύβει ότι θα προτιμούσε τον κ.Τσίπρα απέναντί του. Όμως έχει εμένα, που του απευθύνομαι. Και έχει εμένα γιατί αυτό επέλεξε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός και κανείς άλλος.

Όμως, στον κ.Ερντογάν απευθύνομαι με ειλικρίνεια όταν του λέω πως η Ελλάδα κρατά κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις αλλά ανοιχτό το παράθυρο στις προσεγγίσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου της γαλάζιας παράταξης ανεβάζοντας στο κόκκινο την αντιπαράθεση. Σε μια περίοδο που η ακρίβεια κυριαρχεί και ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί τα πάντα από το Μαξίμου επιχειρούν να προτάξουν πως οι στρατιωτικές συνεργασίες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα…