Της Πηνελόπης Γκαλιου

Τον πολιτικό οδικό χάρτη της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ξεδίπλωσε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας εμφατικά τα τρία «ΟΧΙ»:  σε πρόωρες εκλογές, σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος και σε αλλαγή του εκλογικού νόμου και βάζοντας οριστική «τελεία» στα σενάρια που ήθελαν να προχωρά  το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση με αυτά τα τρία δεδομένα. Ταυτόχρονα, παρά το χρονικό διάστημα που χωρίζει τους πολίτες από τις κάλπες, ο πρωθυπουργός έθεσε εγκαίρως το δίλημμα των επόμενων εκλογών, θέτοντας στο επίκεντρο τον ίδιο και το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που υπηρετεί και από την άλλη  τους πολιτικούς του αντιπάλους κυρίους Τσίπρα και Ανδρουλάκη με αυτά που πολιτικά πρεσβεύουν.

Απαντώντας στην ερώτηση του ΣΚΑΪ και του Γιάννη Καντέλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως προτεραιότητα  την πολιτική σταθερότητα της χώρας με εξάντληση της τετραετίας, ξεκαθαρίζοντας με σαφήνεια ότι  δεν πρόκειται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, εκτός βέβαια- πράγμα αδύνατον – αν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.  

«Δεν είμαι κωλοτούμπας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας ότι έχει πει πως « οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν εθνικές  εκλογές». «Θα πορευτούμε με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο» πρόσθεσε εκτός μίας περίπτωσης που θεωρείται ούτως ή άλλως ‘εκτός πραγματικότητας. Να  δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «η κάλπη της απλής αναλογικής είναι μία βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής σταθερότητας και δεχτεί να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο» είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική, βάση της οποίας θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, ο πρωθυπουργός  προειδοποίησε ότι υποκρύπτει κινδύνους για τη σταθερότητα της χώρας ενώ αναφέρθηκε  σε συγκεκριμένο παράδειγμα συγκυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα.  «Η απλή αναλογική είναι ένα καταστροφικό σύστημα για τη χώρα , οδηγεί σε αστάθεια κυβερνήσεις σε ετερόκλητες συμμαχίες και σε μία προοπτική μειωμένης αποτελεσματικότητας στην κυβερνησιμότητα ειδικά σε μία εποχή που η χώρα πρέπει να παίρνει γρήγορες αποφάσεις και πρέπει να δίνει έμφαση στην αποτελεσματικότητα και…