Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, συζητήθηκε κυρίως «η εφαρμογή των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησε τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, αλλά και ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Εφαρμογή των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, συζητήθηκε κυρίως «η εφαρμογή των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών». Ο Πούτιν επέμεινε ότι τα ουκρανικά σιτηρά θα πρέπει να προορίζονται «κατά προτεραιότητα» για τις περιοχές του κόσμου που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ιδίως στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.

  • Διαβάστε επίσης Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν για τα ουκρανικά σιτηρά την επόμενη εβδομάδα

Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε επίσης την «εποικοδομητική» συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), εμπειρογνώμονες του οποίου βρίσκονται από τις αρχές του μήνα στον ουκρανικό σταθμό πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Γκουτέρες εξέφρασε την ελπίδα ότι όχι μόνο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά θα επεκταθεί ώστε να ξεκινήσουν εξαγωγές και ρωσικής αμμωνίας.

Να απομακρυνθούν τα εμπόδια

«Είναι βασικό να απομακρυνθούν τα εμπόδια που υπάρχουν ακόμη σε σχέση με την εξαγωγή ρωσικών λιπασμάτων», είπε στους δημοσιογράφους ο γγ του ΟΗΕ μετά τη συνομιλία που είχε με τον Πούτιν.

Η διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων αποτελεί βασικό μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 22 Ιουλίου με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας. Η Μόσχα πρόσφατα επέκρινε τη συμφωνία, διαμαρτυρόμενη ότι οι εξαγωγές της παρεμποδίζονται.

Δραματική η κατάσταση

Η συμφωνία περιλαμβάνει και την αμμωνία, που αποτελεί βασικό συστατικό των λιπασμάτων νιτρικού αμμωνίου. Ο ΟΗΕ καταβάλλει προσπάθειες για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές. «Γίνονται (…) συνομιλίες για την πιθανότητα εξαγωγών ρωσικής αμμωνίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας», είπε ο Γκουτέρες χαρακτηρίζοντας «δραματική» την…