Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την κεφαλαλγία που επιμένει;

Ο πονοκέφαλος είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους μας, ωστόσο κάποιοι υποφέρουν πιο συχνά και για μεγαλύτερο διάστημα. Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την κεφαλαλγία που επιμένει; Σημαντικό βήμα για να αποφύγετε τα χειρότερα είναι να εντοπίσετε τα χαρακτηριστικά του πονοκέφαλου που σας ταλαιπωρεί.

«Συνήθως, ένας πονοκέφαλος που διαρκεί περισσότερο από μια ημέρα και σχεδόν παραλύει κάθε άλλη σας δραστηριότητα είναι ημικρανία», λέει ο ειδικός στον πονοκέφαλο δρ. Peter Goadsby, καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Η μέση διάρκεια για την ημικρανία είναι περίπου μία ημέρα», επισημαίνει.

Για να καταλάβετε γιατί ο επίμονος πονοκέφαλος δεν υποχωρεί γράφει η iatropedia, θα πρέπει να προσδιορίσετε τον τύπο του πονοκεφάλου που έχετε και τι μπορεί να τον πυροδοτεί.

Πονοκέφαλος τάσης: Αιτίες

Η κεφαλαλγία τάσης συνήθως χαρακτηρίζεται από ήπιο έως μέτριο πόνο που μοιάζει με σφιχτή ταινία γύρω από το κεφάλι.

Οι αιτίες αυτών των πονοκεφάλων δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που τους βιώνουν μπορεί να έχουν αυξημένη ευαισθησία στον πόνο. Οι πονοκέφαλοι τάσης προκαλούνται συχνότερα από το στρες.

Υπάρχουν δύο τύποι πονοκεφάλων τάσης και έχουν διαφορετική διάρκεια:

Επεισοδιακός: Τα επεισόδια μπορεί να διαρκέσουν από 30 λεπτά έως μία εβδομάδα και να συμβαίνουν λιγότερο από 15 ημέρες τον μήνα για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Χρόνιος: Διαρκεί για ώρες, μπορεί να είναι συνεχής και να εμφανίζεται 15 ή περισσότερες ημέρες τον μήνα για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Πότε ο σοβαρός πονοκέφαλος μπορεί να είναι κάτι επείγον

Αν και ο μακράς διαρκείας πονοκέφαλος μπορεί να είναι κουραστικός, είναι πιθανό να μην είναι σοβαρός, λέει ο δρ. Goadsby: “Το να έχεις μια κρίση πονοκεφάλου που διαρκεί περισσότερο από μια μέρα δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι τρομερό”, λέει.

Περιστασιακά, όμως, οι πονοκέφαλοι και η ημικρανία μπορεί να υποδηλώνουν μια σοβαρή ιατρική κατάσταση, όπως όγκος στον εγκέφαλο, ανεύρυσμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν έχετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω σημάδια ή συμπτώματα:

  • Απότομος, σοβαρός πονοκέφαλος…