Μηχανισμό με «κόφτη» στις ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου και μέτρα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου προτείνει μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προσχέδιο για το νέο πακέτο μέτρων για την ενεργειακή κρίση, που αποτελεί προϊόν συμβιβασμού μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποκαλύψει το «δυναμικό» πλαφόν εντός της ημέρας στο φυσικό αέριο για να αντιμετωπίσει την αστάθεια στις τιμές. Το ανώτατο όριο τιμών έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει τις εκτοξεύσεις των τιμών στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια φυσικού αερίου της Ευρώπης. 

Η Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει την πρότασή της για ένα «δυναμικό» ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου μετά από εβδομάδες διαμάχης, ενίοτε σκληρής, για το θέμα σύμφωνα με το Reuters. 

Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να καταθέσει τις προτάσεις ως μέρος των προσπαθειών του μπλοκ να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις υψηλές τιμές, οι οποίες εκτοξεύθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και την απόφαση του μπλοκ να απαντήσει τερματίζοντας την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. 

Τα σχέδια περιέγραψε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον μετά από μια συνάντηση των υπουργών ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα,και αργότερα επιβεβαιώθηκαν από τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας Τζόζεφ Σικέλα, όπως αναφέρει το Reuters. Οι προτάσεις που περιέγραψε ο Σικέλα αναφέρονταν σε «δυναμικό ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υποχρεωτικά όρια, στις ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών διαπραγμάτευσης». 

Η Κομισιόν προτείνει επίσης πιθανές παρεμβάσεις στο ολλανδικό TTF, το οποίο χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση των συμβολαίων, και συνεπώς των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Τα μελλοντικά συμβόλαια φυσικού αερίου συνδέονται με την διακύμανσή τους στις αγορές, η οποία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το απρόβλεπτο των ρωσικών ροών προς τη γηραιά ήπειρο φέτος. 

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση ενεργειακής πλατφόρμας, στόχος είναι η ΕΕ να χρησιμοποιήσει την ενιαία διαπραγματευτική της ισχύ ώστε να προμηθευτεί φυσικό αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές, κάτι που θα ωφελήσει…