Οι εκλογές του Ιουνίου του 2023 είναι μία καλή ευκαιρία για την τουρκική αντιπολίτευση να «εκθρονίσει» τον Ερντογάν

Οι σχέσεις μεταξύ ορισμένων κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης, τα οποία θεωρητικά είναι ενωμένα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι τόσο τεταμένες που αρνούνται ακόμη και να… πιουν τσάι μαζί, επισημαίνουν οι Financial Times, σε μια περίοδο που -με βάση τα σημερινά δεδομένα που επικρατούν στην οικονομία και στην πολιτική της Τουρκίας– οι περισσότεροι πολιτικοί αλλά και αναλυτές θεωρούν σίγουρη την ήττα του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές που προγραμματίζονται τον Ιούνιο του 2023.

Η δημοσιογράφος των Financial Times φέρνει ως παράδειγμα το εξής: Η Μεράλ Ακσενέρ, η επικεφαλής του εθνικιστικού Καλού Κόμματος (Iyi Parti), δήλωσε πρόσφατα ότι «δεν θα καθίσει ποτέ στο ίδιο τραπέζι» με το φιλοκουρδικό και αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP). Ενα ανώτερο στέλεχος του HDP τής απάντησε ότι τα αισθήματα είναι αμοιβαία – τα μέλη του HDP, είπε, «δεν πίνουν τσάι στο ίδιο τεϊοποτείο με την Ακσενέρ».

Διαβάστε επίσης: Θα παίξει ο Ερντογάν το χαρτί των ελληνοτουρκικών για να αναβάλει τις εκλογές;

Κατόπιν, τα κυβερνητικά media έκαναν λόγο για ρήγματα σε μία συμμαχία που θεωρείται ιδανική για να εκδιώξει τον άνθρωπο που κυβερνά την Τουρκία σχεδόν επί 20 χρόνια».

Η ευκαιρία της αντιπολίτευσης

Ο Ερντογάν έχει επηρεαστεί από τη δημοσκοπική κατρακύλα, καθώς οι ψηφοφόροι αντιδρούν στον υψηλό πληθωρισμό, την κατάρρευση της αξίας της λίρας και τη δύσκολη καθημερινότητα.

Οι εκλογές του Ιουνίου του 2023 είναι μία καλή ευκαιρία για την τουρκική αντιπολίτευση. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέλαβαν τον έλεγχο των μεγάλων πόλεων μετά την παρουσίαση κοινών υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές του 2019 και τώρα βλέπουν ότι μπορούν να ανατρέψουν τον τούρκο πρόεδρο.

Λένε, δε, ότι θέλουν να διορθώσουν τη ζημιά που προκάλεσε ο Ερντογάν στην οικονομία και να αποκαταστήσουν τις δημοκρατικές ελευθερίες που έχει διαβρώσει.

Η πιο πρόσφατη διαμάχη, η οποία προκλήθηκε από διαφωνία σχετικά με τη σύνθεση μιας μετα-Ερντογάν εποχής, έφερε στην επιφάνεια βαθύτερες διαφωνίες αλλά και την πιο ουσιαστική: δεν έχει αποφασισθεί ακόμη ποιος θα είναι ο κοινός υποψήφιος που θα…