Οι επαφές της Τουρκίας με την Συρία αντανακλούν μια στροφή της ρωσικής πολιτικής, καθώς η Μόσχα προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία και επιδιώκει να διασφαλίσει τη θέση της στη Συρία, όπου οι δυνάμεις της υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2015.

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας έχει πραγματοποιήσει πολλαπλές συναντήσεις με τον Σύρο ομόλογό του στη Δαμασκό τις τελευταίες εβδομάδες, ένα σημάδι των ρωσικών προσπαθειών να ενθαρρύνει την προσέγγιση μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές του πολέμου στη Συρία, δήλωσαν τέσσερις πηγές.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, μια περιφερειακή πηγή, που πρόσκειται στη Δαμασκό, δήλωσε στο πρακτοτείο ότι ο Χακάν Φιντάν, επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT), και ο επικεφαλής των συριακών μυστικών υπηρεσιών, Αλί Μαμλούκ, συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα στη συριακή πρωτεύουσα.

Διαβάστε επίσης: Ρώσος αναλυτής: Η Τουρκία αποκαθιστά στη Συρία την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε νέες συνθήκες

Η Μόσχα ετοιμάζεται για παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία

Οι επαφές αντανακλούν μια στροφή της ρωσικής πολιτικής, καθώς η Μόσχα προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία και επιδιώκει να διασφαλίσει τη θέση της στη Συρία, όπου οι δυνάμεις της υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2015, σύμφωνα με δύο τούρκους αξιωματούχους και την συγκεκριμένη περιφερειακή πηγή.

Οποιαδήποτε εξομάλυνση μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού θα αναδιαμόρφωνε τον δεκαετή συριακό πόλεμο.

Η τουρκική υποστήριξη υπήρξε ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των Σύρων ανταρτών στο τελευταίο μεγάλο εδαφικό στήριγμά τους στα βορειοδυτικά, αφού ο Άσαντ νίκησε την εξέγερση σε όλη την υπόλοιπη χώρα, με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν.

Σοβαρές επιπλοκές στην προσέγγιση Άγκυρας – Δαμασκού

Όμως η προσέγγιση αντιμετωπίζει μεγάλες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της τύχης των μαχητών ανταρτών και εκατομμυρίων αμάχων, πολλοί από τους οποίους κατέφυγαν στα βορειοδυτικά για να γλιτώσουν από την κυριαρχία του Άσαντ.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έχει στρατεύματα στο έδαφος σε όλη την περιοχή, τα οποία θεωρούνται κατοχικές δυνάμεις…