Οι αεροπορικές διαδρομές στη Συρία και το Ιράκ ήταν στο σχέδιο της Τουρκίας πριν την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη αλλά η τελευταία έδωσε την κατάλληλη αφορμή για την νέα επέμβαση

Η επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία στη Συρία και στο Ιράκ προς το παρόν έλαβε τέλος. Ο στόχος της Άγκυρας ήταν σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους να πλήξουν τρομοκρατικούς στόχους, πράγμα που ισχυρίζονται ότι συνέβη κατά τη διάρκεια των αεροπορικών διαδρομών. Μετά τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία η Τουρκία κατηγορεί το PKK και τους Κούρδους της Συρίας, πολλοί αναλυτές έκαναν λόγο για ένα πιθανό επικείμενο χτύπημα, υπογραμμίζοντας όμως τις δυσκολίες μιας τέτοιας ενέργειας που σκοντάφτει στις επιδιώξεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην περιοχή.

Στο ερώτημα εάν θα δοθεί συνέχεια με μία χερσαία στρατιωτική επιχείρηση, πηγές στο CNN Τουρκίας αναφέρουν ότι «υπάρχει πάντα ανάγκη για χερσαίες επιχειρήσεις, όμως η τοποθεσία και η έκταση αυτών είναι αβέβαιη. Οι χερσαίες επιχειρήσεις μας στη Συρία είναι ήδη συχνές και οι συλληφθέντες τρομοκράτες ανακοινώνονται καθημερινά». Αλλά αυτή τη στιγμή, αναφέρει το τουρκικό μέσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση.

  • Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία προσπαθεί να «αξιοποιήσει» την βομβιστική επίθεση, αλλά ταυτόχρονα ανησυχεί

Μία προαναγγελθείσα επίθεση

Οι αεροπορικές επιδρομές αποτέλεσαν κομμάτι μιας προαναγγελθείσας επίθεσης. Το θα «έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» του Ερντογάν, είναι μία φράση που έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, ιδίως αφότου ξεκίνησε τρεις στρατιωτικές εκστρατείες στη βόρεια Συρία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τουρκία.

Τον Ιούνιο, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι σχεδιάζεται μια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, η οποία θα είχε ως στόχο περιοχές των συροτουρκικών συνόρων, όπως το Κομπάνι (Ayn al-Arab), το Tal Rifaat και το Manbij, που ελέγχονται από τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τις οποίες η Τουρκία θεωρεί παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

  • Διαβάστε επίσης: Συρία: Ισραηλινές επιδρομές μέρα μεσημέρι κοντά στη Δαμασκό – Ένας τραυματίας

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η…