Της Πηνελόπης Γκάλιου

Την ώρα που η Αθήνα απολαμβάνει τη στήριξη εταίρων και συμμάχων έναντι του τουρκικού παροξυσμού και πριν κλείσει εικοσιτετράωρο από το κοινό μήνυμα Μητσοτάκη – Μακρόν από το Μέγαρο των Ηλυσίων κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού, η Άγκυρα συνεχίζει αδιάκοπα τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας επιμένοντας να συκοφαντεί την Ελλάδα αλλά και ανασύροντας από τα συρτάρια του τακτικισμού της κάθε “πρόσφορο μέσο” προπαγάνδας, από τα fake news και το κουρέλιασμα της ιστορίας, μέχρι να στήνει προβοκάτσιες και να συνεχίζει τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Είναι πασιφανές άλλωστε, για μία ακόμη φορά, πως η συνάντηση κορυφής του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι, έδωσε νέα ώθηση στην προπαγάνδα της Τουρκίας η οποία αδυνατεί να κρύψει την ενόχληση και τον εκνευρισμό της τόσο για τις διεθνείς σχέσεις της Αθήνας όσο και για την συνεχιζόμενη ενίσχυση και ενδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων, αφήνοντας “πίσω” την τουρκική διπλωματία αλλά και “ακυρώνοντας” τα παρωχημένα τουρκικά εξοπλιστικά.

Το ανθελληνικό παραλήρημα συνεχίστηκε από τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ, ο οποίος επιτέθηκε κατά της Ελλάδας με το μονότονο ψέμα πως οι ενέργειες της Αθήνας έχουν μετατραπεί σε “απειλή για την ασφάλεια” της χώρας του. “Η ρητορική και οι προκλητικές ενέργειες της γειτονικής χώρας Ελλάδας, που πρόσφατα κλιμάκωσαν την ένταση στη Θάλασσα των Νησιών και την Ανατολική Μεσόγειο, έχουν πλέον μετατραπεί σε απειλή για την ασφάλεια της χώρας μας”, δήλωσε κατά τη συνάντηση που είχε τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Μάλτας, προσθέτοντας ότι αποκλείεται η Τουρκία να επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά πολύ κοντά στις ακτές της κατά των διεθνών συμφωνιών.

Αντιστρέφοντας δε, τους ρόλους της Άγκυρας και της Αθήνας, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι “υπέρ της διπλωματίας και της συνεργασίας, της επίλυσης των προβλημάτων μέσω διαπραγμάτευσης. Η Ελλάδα από την άλλη προτιμά την πρόκληση αντί για καλή γειτονία και ειλικρινή διάλογο. Είναι απαράδεκτο να θέλει η Ελλάδα να μετατρέψει τη Θάλασσα των Νησιών σε ελληνική λίμνη. Η παραβίαση του εναέριου χώρου μας και οι παρενοχλήσεις…