Του Αντώνη Αντζολέτου

Οι έρευνες για φυσικό αέριο στην Κρήτη ξεκινούν, σε μια θαλάσσια περιοχή εμβαδού περίπου 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από την κοινοπραξία του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil κατά 70% και των Ελληνικών Πετρελαίων (Helleniq Energy). Το χρονοδιάγραμμα όπως διευκρινίστηκε μέσα στην εβδομάδα είναι συγκεκριμένο. Εφόσον τα οικόπεδα είναι κατάλληλα, θα τρέξει ο διαγωνισμός για την γεώτρηση το φθινόπωρο του 2023. Στις αρχές του 2025, αναμένεται να ξεκινήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις και από το 2027 και μετά, η Ελλάδα είναι πιθανόν να είναι σε θέση να παράγει φυσικό αέριο.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για επιτάχυνση των ερευνών για την ανεύρεση του πολύτιμου υδρογονάνθρακα, με τον οποίο η Ρωσία απειλεί πλέον την Ευρώπη, εκτός από τη σημαντική οικονομική διάσταση για τη χώρα έχει και γεωπολιτική. Δημιουργούνται σημαντικά τετελεσμένα που αποτυπώνονται και μέσω της ελληνικής Navtex η οποία επεκτείνεται νότια της Κρήτης, εντός των ελληνικών θαλασσίων ζωνών και πίσω από τη μέση γραμμή με τη Λιβύη. Είναι αρκετοί οι αναλυτές που ήδη αναρωτιούνται για το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία. Ένα κράτος που δεν δέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν αναγνωρίζει τις νόμιμες συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, προχωράει σε παραβιάσεις στο Αιγαίο, προτάσσοντας παράλληλα όλο το τελευταίο διάστημα το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μόλις χθες ο Ταγίπ Ερντογάν ξαναθυμήθηκε και την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή όσον αφορά τις σχέσεις που αναπτύσσει ο Ταγίπ Ερντογάν με την αφρικανική χώρα έχουν ως εξής: πριν από τρία χρόνια, στα τέλη Νοέμβρη, η Άγκυρα προχώρησε στη σύναψη ενός πεντασέλιδου μνημονίου με την Τρίπολη με την ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή να καταγγέλλει τη μη νόμιμη υπόσταση του. Τι επεσήμαναν από τότε οι αναλυτές;

  • Μεταξύ των δυο κρατών που δεν έχουν ούτε γειτονικές, αλλά ούτε καν αντικριστές ακτές δεν μπορεί να γίνει μια τέτοια κίνηση. Απέναντι στη Λιβύη βρίσκονται οι νότιες ακτές της Κρήτης, και όχι της Τουρκίας.
  • Το αναγνωρισμένο Κοινοβούλιο της χώρας, που τότε είχε την έδρα…