Για έναν «απερχόμενο πρωθυπουργό», ο οποίος δεν έχει «καμία ελπίδα επανεκλογής», έκανε λόγο κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων.

 Για τη διεθνή συγκυρία και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις:

Η Διεθνής συγκυρία γίνεται ολοένα και πιο δυσμενής. Ο πόλεμος σκληραίνει, χωρίς προοπτική διεξόδου. Και η Ευρώπη κινείται αμήχανα και βρίσκεται μπροστά στις αντιφάσεις της. Χωρίς σχέδιο απέναντι στην όξυνση της σύγκρουσης, με μόνο κερδισμένο τις ΗΠΑ. Ενώ την ίδια στιγμή η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος και κυβερνητικές θέσεις σε σημαντικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Σουηδία.

Η Ε.Ε. φαίνεται να μην έχει ένα συλλογικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Γερμανία μπλοκάρει ευρωπαϊκές λύσεις για πλαφόν στη τιμή αγοράς του φυσικού αερίου και για κοινό δανεισμό για παρεμβάσεις χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κρίσης,  την ώρα όμως που εσωτερικά ακολουθεί δική της ιδιαίτερα γενναιόδωρη πολιτική. 

Και είναι κρίσιμη η μάχη των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων για την έκδοση κοινού χρέους για την αλληλέγγυα αντιμετώπιση της κρίσης, του δύσκολου χειμώνα και του ενεργειακού κόστους, σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Στο μόνο που όλη την Ευρώπη συγκλίνει, είναι η επιστροφή του κράτους στην ενέργεια για να στηρίξει κοινωνία και επιχειρήσεις. Όλη, εκτός από την Ελλάδα όπου ο κος Μητσοτάκης αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Και για αυτό τα δραματικά αποτελέσματα που βιώνουμε δεν είναι τυχαία. 

Για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση:

Η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat είναι η χώρα με την ακριβότερη τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ευρώπη (προ φόρων και επιδοτήσεων). Και αυτό οφείλεται στην επιλογή Μητσοτάκη η ΔΕΗ να γίνει πρωταγωνιστής της αισχροκέρδειας. Και ένα χρόνο τώρα να μη λαμβάνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπισή της. Η δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής έδειξε το αποτέλεσμα μόνο τον Σεπτέμβριο έχουμε 450 εκ υπερκέρδη.

Ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 12%. Και στην αγορά δεν υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος τιμών. Αυτό είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής. Όπως ζήτημα πολιτικής επιλογής είναι η διατήρηση υψηλού συντελεστή φορολόγησης σε προϊόντα βασικής…