Τσαβούσογλου και Κολονά συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους απέναντι στις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις

Επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία πραγματοποίησε τη Δευτέρα, η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, η οποία είχε συνάντηση με τον ομόλογο της Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ένα κλίμα που δεν έλειψαν τα παράπονα από την πλευρά της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα της τουρκικής Hurriyet στην κοινή συνέντευξη τύπου με τη Γαλλίδα ΥΠΕΞ, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «ατυχείς» τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν για την Τουρκία, στις οποίες είχε αναφέρει ότι πρέπει να αντιμετωπισθούν «οι ρωσικές, κινεζικές, τουρκικές αφηγήσεις» για να προσθέσει ότι: «Η Γαλλία θα συνεχίσει να συνομιλεί με τη Ρωσία. Ποιος θέλει να είναι η Τουρκία η μοναδική δύναμη στον κόσμο που θα εξακολουθεί να συνομιλεί με τη Ρωσία;». Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν πρέπει να βλέπουμε την Τουρκία ως ανταγωνιστή.

Διαβάστε επίσης: Μακρόν για Ερντογάν: «Όχι στα τουρκικά αφηγήματα» – Πώς συνδέει την Τουρκία με Ρωσία και Κίνα

Σύμφωνα με την Hurriyet η Κολονά δήλωσε την εκτίμηση της για τις προσπάθειες της Τουρκίας σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το άνοιγμα του διαδρόμου μεταφοράς σιτηρών.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή στις προσπάθειες της Άγκυρας για την απόκτηση του αντιπυραυλικό σύστημα SAMP/T, λέγοντας ότι εντός του μήνυα θα πραγματοποιηθεί και σχετική τηλεδιάσκεψη μεταξύ Τουρκίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Υποστήριξε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έδειξαν πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την ΕΕ, λέγοντας ότι δεν πρέπει οι Βρυξέλλες να δίνουν σημασία στην Άγκυρα μόνο σε περίπτωση ανάγκης.

Η Ουκρανία

Επανέλαβε ότι η ΕΕ με την Τουρκία μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές της και να γίνει γεωπολιτικός παράγοντας.

Κατά τον Τσαβούσογλου η Τουρκία προσπαθεί για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της Γαλλίας με στόχο την ειρήνη.

Το Κυπριακό

Ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με τη Hurriyet αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, καλώντας την ΕΕ και την ΕΕ να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στους Τουρκοκύπριους το 2004, λέγοντας ότι μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους, η ΕΕ επρόκειτο…