Εθνικό σχέδιο για πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, παράλληλα με την ευρωπαϊκή λύση, αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση της Τσεχίας.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας συμφώνησε χθες Δευτέρα να ορίσει πλαφόν στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου του χρόνου σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα νοικοκυριά από τις ραγδαία αυξανόμενες τιμές, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters).

Παράλληλα με την ευρωπαϊκή λύση

Η τσεχική κυβέρνηση επισήμανε ότι το εθνικό αυτό σχέδιο, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας, θα τεθεί σε εφαρμογή παράλληλα με την ευρωπαϊκή λύση που καταρτίζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ.

Δείτε ακόμα – Ολλανδία: Από την κυβέρνηση θα καλύπτονται οι λογαριασμοί ενέργειας των πολιτών που δεν μπορούν να πληρώσουν

«Εγγυόμαστε το επίπεδο τιμών, όλοι θα γνωρίζουν τι θα πληρώνουν και θα είναι αδύνατο κάποιος να πληρώσει πολλαπλάσιο ποσό από αυτό που πληρώνει φέτος», τόνισε ο Φιάλα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από το πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Ο τσέχος πρωθυπουργός επισήμανε ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα οριστεί στις 6 κορώνες (0,24 ευρώ) ανά κιλοβατώρα και στις 3 κορώνες (0,12 ευρώ) για το φυσικό αέριο. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τον Νοέμβριο.

Δεν αφορά τις άλλες επιβαρύνσεις

Το πλαφόν δεν αφορά τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις που αυξάνουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Φιάλα σημείωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησής του για τις επιχειρήσεις θα ανακοινωθεί την Τετάρτη.

Προσαρμοσμένο στους φόρους, το πλαφόν της Τσεχίας αντιστοιχεί σε περίπου 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το ποσό που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ενωση να τεθεί ως πλαφόν στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Πηγή: ΑΠΕ