«Η Γαλλία το είπα και το επαναλαμβάνω ήταν και θα είναι στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου όταν υπάρχουν απειλές και παραβιάσεις της κυριαρχίας τους»

Σαφή μηνύματα στην Τουρκία ότι πρέπει να αποφεύγει τις δηλώσεις που μπορούν να εκληφθούν ως πρόκληση, αλλά και ότι η Γαλλία σε ενδεχόμενη επίθεση θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, έστειλε η Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, κατά την επίσκεψη της στην Αθήνα.

Η Κατρίν Κολονά στις κοινές δηλώσεις της με το Νίκο Δένδια, ξεκίνησε υπογραμμίζοντας την ποιότητα των σχέσεων Αθήνας – Παρισιού, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Ελλάδα για την υποστήριξη της στη Γαλλία, για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Διαβάστε επίσης: Εμπρηστικές επιστολές Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ

Χαιρέτισε δε την έξοδο της Ελλάδας από το μηχανισμό της ενισχυμένης εποπτείας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δείχνει την «ισχυρή βούληση και την ανθεκτικότητα» της χώρας.

Αναφορά σε όλο το φάσμα των προκλήσεων

Η Κολονά υπογράμμισε ότι κατά τη συνάντηση της με τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν όλο το φάσμα των διμερών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών προκλήσεων, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές τόσο για την Αθήνα όσο και για το Παρίσι. Προκλήσεις τις οποίες όπως είπε «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αν είμαστε ενωμένοι». Τόνισε ότι οι θέσεις Ελλάδας και Γαλλίας βρίσκονται σε πλήρη αρμονία σε όλα θέματα.

Περνώντας στο κεφάλαιο Τουρκία, η Κολονά σημείωσε ότι βρίσκεται στην Αθήνα, αμέσως μετά την επίσκεψη της στην Τουρκία, κατά την οποία, όπως υπογράμμισε έγινε αναφορά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ενημέρωσε τον Νίκο Δένδια για όσα διημείφθησαν εκεί.

Αποφυγή εντάσεων

Όπως είπε με τον τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «μιλήσαμε για την αύξηση των εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας και ορισμένων γειτόνων της τους τελευταίους μήνες».

Και μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Κολονά «ανέφερα στο συνάδελφο μας στην Τουρκία την ανησυχία της Γαλλίας για αυτή την όξυνση των εντάσεων».

«Η Γαλλία επαναλαμβάνω το είπα και το επαναλαμβάνω ήταν και θα είναι στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου όταν υπάρχουν απειλές και παραβιάσεις της κυριαρχίας εκ μέρους των γειτονικών χωρών» ξεκαθάρισε η Κολονά, προσθέτοντας ότι «ήμασταν…