Το προσχέδιο έκθεσης της PEGA για το θέμα των υποκλοπών στην Ελλάδα σημειώνει πως εάν η χρήση του Predator γίνεται από ιδιώτη, κάτι τέτοιο δεν θα εξηγούσε τον τρόπο επιλογής των στόχων.

Στη δημοσιότητα έδωσε η PEGA, η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά τις υποκλοπές, το προσχέδιο της έκθεσής της, μετά και την επίσκεψή της στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τα καθ’ ημάς, η έρευνα εστιάζει στο ρόλο τριών προσώπων και τις σχέσεις μεταξύ τους και, συγκεκριμένα, τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, τον Φέλιξ Μπίτζιο και τον Γιάννη Λαβράνο.

Διαβάστε επίσης: Σε δύσκολη θέση έναντι της PEGA η κυβέρνηση – Το Predator, οι εκλογές και η ευρωπαϊκή προσφυγή Ανδρουλάκη

«Εάν το Predator λειτουργούσε από ιδιώτη…»

Το προσχέδιο της έκθεσης της PEGA σημειώνει πως παρότι η κυβέρνηση αρνείται την αγορά και τη χρήση του Predator, θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβεί μέσω πληρεξουσίων, μεσιτικών εταιρειών ή μεσαζόντων.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή η χρήση του γίνεται από ιδιώτη, η Επιτροπή σημειώνει πως κάτι τέτοιο δεν θα εξηγούσε τον τρόπο επιλογής των «στόχων». Μάλιστα, δεν αποκλείει το Predator να έχει αγοραστεί μέσω του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ), το οποίο λειτουργεί παράλληλα με την ΕΥΠ:

«Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι το Predator αποκτήθηκε μέσω του ΚΕΤΥΑΚ, μιας ειδικής οντότητας που δημιουργήθηκε από το πρώην αφεντικό της ΕΥΠ Κοντολέων. Λειτουργεί παράλληλα με την ΕΥΠ».

Εν τω μεταξύ, η Sophie In ‘t Veld, εισηγήτρια της PEGA, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ήταν ιδιαίτερα σαφής σχετικά με το ποιος έχει τη δυνατότητα να αγοράζει τα παράνομα spyware:

«Ξέρουμε ότι τα spyware πωλούνται κυρίως σε κυβερνήσεις», είπε και πρόσθεσε: «Τα αγοράζουν και ιδιώτες, αλλά πρέπει να είναι εκατομμυριούχοι για να έχουν τέτοιο λογισμικό. Επίσης, ένας ιδιώτης, για να κάνει παρακολουθήσεις, πρέπει να έχει προσωπικό συμφέρον. Ποιος έχει λοιπόν τέτοιο συμφέρον για να παρακολουθεί πολιτικά θέματα; Να έχει το ενδιαφέρον και το χρήμα, για να κάνει κάτι τέτοιο; Επίσης, είναι σύμπτωση πως οι ίδιοι που βρίσκονταν υπό επίσημη παρακολούθηση για λόγους ‘εθνικού συμφέροντος’, είναι και στη λίστα παρακολουθήσεων με παράνομα spyware;».

Ολόκληρο το προσχέδιο της έκθεσης εδώ.

«Η κυβέρνηση…