Τι αποφάσισαν τα κόμματα

Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, αποφασίστηκε η κλήση για ακρόαση του πρώην γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου και πρωταγωνιστή -σύμφωνα με κάποιους- του σκανδάλου των υποκλοπών, Γρηγόρη Δημητριάδη, των εμπόρων του Predator, Γιάννης Λαβράνου και Φέλιξ Μπίτζιου, όπως επίσης του πρώην πράκτορα της Μοσάντ και ιδρυτή της Intellexa, Ταλ Ντίλιαν. Οι τρεις τελευταίοι σχετίζονται με τις εταιρείες Krikel και Intellexa που διακινούν το παράνομο λογισμικό Predator.

Η νέα συνεδρίαση -μετά από κοινό αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης- της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δρομολογήθηκε να διεξαχθεί το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Η PEGA «βλέπει» αδιαφανές δίκτυο σχέσεων πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων στις υποκλοπές

Τα σχετικά αιτήματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχαν κατατεθεί από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ συμπληρώνοντας έτσι κατά τον Κανονισμό της Βουλής τον απαιτούμενο αριθμό των 2/5 για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αυτή την ημερήσια διάταξη.

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και τις αποκαλύψεις ονομάτων – στόχων παρακολούθησης, καθώς και την παραδοχή διά στόματος πρωθυπουργού για την ύπαρξη του Predator στην Ελλάδα και κέντρου που χειρίζεται το λογισμικό, η συνεδρίαση αυτή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Άλλωστε ένας από τους λόγους που η Εξεταστική για τις υποκλοπές χαρακτηρίστηκε «παρωδία» ήταν ακριβώς η μη κλήση -παρά την απαίτηση της αντιπολίτευσης- προσώπων – κλειδί για την υπόθεση, όπως είναι οι Δημητριάδης, Μπίτζιος, Λαβράνος και Ντίλιαν, ζήτημα που τόνισε και η ερευνητική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA.

Ακριβώς για αυτό από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγραψε το in, έλεγαν ότι αν αρνηθούν να καταθέσουν θα πρέπει να υπάρξει ακόμη και η βίαιη προσαγωγή τους.

Κεκλεισμένων των θυρών;

Η ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμεί να διεξαχθεί και αυτή η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για να μειώσει -όσο αυτό είναι δυνατόν- την πολιτική φθορά. Ωστόσο, αν ληφθεί ως δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι ΕΥΠ και Predator δεν έχουν καμία σχέση, τότε ποιος λόγος εθνικής ασφαλείας επιβάλλει την εν κρυπτώ ακρόαση…