Της Πηνελόπης Γκάλιου

Λίγες ώρες μετά τον πάγο που του έβαλαν τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επιχειρώντας να περιορίσουν τα μέτωπα που ανοίγει και να χαλιναγωγήσουν τις ορέξεις και τις προκλήσεις της Άγκυρας, στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός τους ΝΑΤΟ, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανώς ενοχλημένος στράφηκε και πάλι απειλητικά προς την  Αθήνα, η οποία συνεχίζει το μπαράζ των επαφών της, να ενδυναμώνει τις συμμαχίες της και να διεθνοποιεί τους παραλογισμούς της Άγκυρας.

Επιστρέφοντας στην τακτική της κλιμάκωσης, όπως συμβαίνει κάθε φορά “στριμώχνεται”, ο Τούρκος πρόεδρος με τις γνωστές πλέον και επαναλαμβανόμενες πολεμικές ιαχές του προχώρησε σε νέες απειλές και μιλώντας σε δημοσιογράφους, επέμεινε στο παραλήρημα περί εισβολής στην Ελλάδα μια νύχτα. “Αυτό που λέω πάντα, ότι «μία νύχτα μπορούμε ξαφνικά να έρθουμε»  αυτό δεν υποχωρεί είναι βασική μας αρχή.  Επομένως «ένα βράδυ ξαφνικά μπορούμε πάλι να πάμε” επανέλαβε κατά τη συνέτευξη τύπου που παραχώρησε στο Μπαλί της Ινδονησίας στο πλαίσιο της συνόδου των G20.

Ένα ακόμη κρεσέντο το οποίο έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων, αλλά πλέον δεν αφήνουν αδιάφορο κανέναν, είτε αυτές είναι χώρες – σύμμαχοι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είτε την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είτε κορυφαία μέσα ενημέρωσης, που σχολιάζουν το “φαινόμενο Ερντογάν”.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δημοσίευμα της Washington Post αναφέρεται στον επικίνδυνο ρόλο του Τούρκου προέδρου και στο πώς η στάση του υποδαυλίζει το ΝΑΤΟ, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις απειλές του εναντίον της Ελλάδας και αναρωτιέται “Με τέτοιους συμμάχους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς; Ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί ανοιχτά ότι θα μπει νύχτα στην Ελλάδα… Ναι, καλά το διαβάσατε. Ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ” αναφέρει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας “τα έργα και ημέρες” του ισχυρού άνδρα της Άγκυρας.

Το νέο τουρκικό προεδρικό παραλήρημα, πάντως, η Αθήνα το αποδίδει στα αδιέξοδα του Τούρκου προέδρου και στην δύσκολη προεκλογική περίοδο που διανύει. “ Όλοι ξέρουμε ότι στην Τουρκία να είναι ουσιαστικά προεκλογική περίοδος , αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για αυτές…