Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την γηραιά ήπειρο – Ποια είναι η μεγάλη πρόκληση

Η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει για να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο, να προσευχηθεί για έναν ήπιο χειμώνα και να μειώσει τη ζήτηση ενέργειας, καθώς τυχόν σαμποτάζ στις υποδομές ή ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις ρωσικές προμήθειες θα καταστήσουν σχεδόν αναπόφευκτες τις διακοπές ρεύματος.

Αυτό σημειώνει σε ανάλυσή του το Reuters, με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχεται η Ευρώπη και κυρίως η ΕΕ από την ενεργειακή κρίση. Την ίδια στιγμή, αναλυτές επισημαίνουν ότι για την  εξομάλυνση της κατάστασης στη γηραιά ήπειρο, όσον αφορά την ενέργεια, μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 5 έως 10 χρόνια.

  • Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Αυτό είναι το τεράστιο κοίτασμα που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στην Ευρώπη

Η μεγάλη πρόκληση

Ακόμα και αν η Ευρώπη καταφέρει να παραμείνει ζεστή και να κρατήσει τα φώτα αναμμένα αυτόν τον χειμώνα, θα έχει μπροστά της μία πολύ μεγαλύτερη πρόκληση: Να γεμίσει ξανά τις δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου, που θα έχουν αδειάσει ως τον επόμενο χειμώνα.

Άλλωστε παρά το γεγονός ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης είναι γεμάτες σε ποσοστό άνω του 80%, η διακοπή της μεταφοράς αερίου μέσω του Nord Stream δημιουργεί ένα μικρό κενό, παρά τις αυξημένες προμήθειες από αλλού.

Οι αναλυτές υπολογίζουν το έλλειμμα φυσικού αερίου σε σχεδόν 15% της μέσης ευρωπαϊκής ζήτησης το χειμώνα, πράγμα που σημαίνει ότι η ήπειρος πρέπει να μειώσει την κατανάλωση για να μην εξαντληθούν τα αποθέματα μεσούντος του χειμώνα.

Εκτινάχθηκε η κατανάλωση αερίου

Ήδη στη Γερμανία η κατανάλωση αερίου εκτινάχθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο λόγω της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας, με τη ζήτηση να είναι περίπου 14% πάνω από τον μέσο όρο τετραετίας 2018-2022.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στην ήπειρο, είναι περισσότερο εκτεθειμένη στη διακοπή του εφοδιασμού και γι’ αυτόν τον λόγο έχει επιδιώξει να αναπτύξει σχέδια προστασίας των βιομηχανιών και των καταναλωτών της. Το τελευταίο όμως πακέτο που εξαγγέλθηκε, ύψους 200 δις ευρώ, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους των…