Τα προγράμματα ανάπτυξης τέθηκαν σε διαβούλευση από τη ΡΑΕ και αφορούν στην περίοδο 2022 – 2026.

Σε επενδύσεις συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ για την κατασκευή πάνω από 3.000 χιλιομέτρων δικτύων διανομής αερίου στην επόμενη τετραετία προχωρούν οι τρεις εταιρείες διανομής ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΔΕΔΑ και ΕΔΑ Αττικής.

Τα προγράμματα ανάπτυξης τέθηκαν σε διαβούλευση από τη ΡΑΕ και αφορούν στην περίοδο 2022 – 2026.

Διαβάστε επίσης – ΙΕΑ: Ελλείψεις σε φυσικό αέριο στην Ευρώπη το 2023

ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Σε ό,τι αφορά την Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας ετοιμάζει επενδύσεις ύψους 223 εκατ. ευρώ στις δύο προαναφερόμενες περιοχές.

Στο πρόγραμμα της εταιρείας για τη Θεσσαλία προβλέπεται η επέκταση του δικτύου σε νέες περιοχές, όπως η σύνδεση του Πλατυκάμπου και της Γαλήνης του Δήμου Κιλελέρ, ή της Τσαριτσάνης του Δήμου Ελασσόνας, του Μακρυχωρίου του Δήμου Τεμπών, του Μαυροματίου του Δήμου Μουζακίου, των Άνω Λεχωνίων και της Άλλης Μεριάς του Δήμου Βόλου, της Χλόης του Δήμου Ρήγα Φεραίου και της Οιχαλίας του Δήμου Φαρκαδόνας μέσω νέου σταθμού αποσυμπίεσης CNG.

Μάλιστα, με τη σύνδεση των Δήμων Νότιου Πηλίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου και Λίμνης Πλαστήρα το 2026, θα έχουν τροφοδοτηθεί από το Δίκτυο Διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ 21 Καλλικρατικοί Δήμοι από τους συνολικά 25 της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στα υφιστάμενα δίκτυα, προβλέπεται η προσθήκη 390 χλμ. μέσης και χαμηλής πίεσης. Με αυτό τον τρόπο, θα προστεθούν 30.575 καινούριοι καταναλωτές, ώστε να ανέλθουν το 2026 στους 154.509.

Στη Θεσσαλονίκη, η εταιρεία προβλέπεται να διαθέσει κεφάλαια ύψους 125 εκατ., μέρος των οποίων προορίζεται για την επέκταση της χρήσης του αερίου σε νέες περιοχές στους Δήμους Χαλκηδόνας, Δέλτα, Ωραιοκάστρου και Βόλβης. Στις υφιστάμενες υποδομές, αναμένεται να προστεθούν 400 χιλιόμετρα νέων δικτύων μέσης και χαμηλής πίεσης.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται πως θα υπάρξουν 60.108 νέες ενεργές συνδέσεις. Έτσι, στο τέλος του 2026, οι πελάτες της εταιρείας θα φτάσουν τις 348.125. Επίσης, και στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται ένα κονδύλι 7 εκατ. για την προετοιμασία έγχυσης ανανεώσιμων αερίων.

ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής έχει προβλέψει στο πρόγραμμα ανάπτυξης επενδύσεις 122,23 εκατ. ευρώ, ώστε μεταξύ άλλων να αναβαθμιστούν και να επεκταθούν 570 χιλιόμετα…