Οι υψηλές τιμές «καίνε» νοικοκυριά κι επιχειρήσεις στην Ευρώπη

Στην Κολωνία η εταιρεία κοινής ωφέλειας Rheinenergie ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες ότι από τον Οκτώβριο όσοι πελάτες δεν έχουν κλειδώσει συμβόλαια με σταθερές τιμές θα δουν τους λογαριασμούς για φυσικό αέριο να διπλασιάζονται λόγω αύξησης κατά 450% στο κόστος προμηθειών από τη Ρωσία.

Στο Βερολίνο το προεδρικό μέγαρο στο Βερολίνο δεν φωτίζεται πλέον τη νύχτα, η πόλη του Ανόβερου κλείνει το ζεστό νερό στα ντους των πισινών και των γυμναστηρίων της και οι δήμοι σε όλη τη χώρα ετοιμάζουν χώρους που θα παρέχουν θέρμανση για να προστατεύσουν από το κρύο του επερχόμενου χειμώνα όσους έχουν ανάγκη.

  • Διαβάστε επίσης: Τι θα συμβεί αν η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες

Αιτία οι συνεχώς μειούμενες ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη που έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές οι οποίες βρίσκονται ξανά πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh).

«Σε ένα διαμέρισμα της Κολωνίας με 10.000 Kwh (κιλοβατώρες) ετήσια κατανάλωση, το ετήσιο κόστος αυξάνεται σε περίπου 2.002 ευρώ (παλαιότερα: ήταν περίπου 960 ευρώ)», ανέφερε η Rheinenergie, η οποία προμηθεύσει την Κολωνία με φυσικό αέριο, σε δήλωσή της. Η Rheinenergie ανακοίνωσε πως αυξάνει τις τιμές του φυσικού αερίου στα 18,30 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (Kwh) από 7,87 που είναι σήμερα.

Ανησυχία σε όλη την Ευρώπη

Η κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές στην Κολωνία με την ενέργεια είναι η κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε όλη τη Γερμανία, αλλά και την Ευρώπη.

Το σκληρό πόκερ της Μόσχας με τον αγωγό Nord Stream 1 έχει προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στην αγορά, με τους ευρωπαίους να προσπαθούν να γεμίσουν τους αντίστοιχους αποθηκευτικούς χώρους με φυσικό αέριο, με τη Ρωσία να διατηρεί μειωμένες τις ροές ώστε να καλύπτεται μόνο η τρέχουσα ζήτηση.

Δύσκολος χειμώνας

Η ανησυχία των καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων είναι έκδηλη για το πώς θα βγει ο χειμώνας. Τα νοικοκυριά στη Γερμανία εξαρτώνται περισσότερο από αυτά στην Ελλάδα, για παράδειγμα, προκειμένου να ζεσταθούν το χειμώνα με φυσικό αέριο, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη ανησυχία. Στη Γερμανία, στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της Ευρώπης μεγάλο ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται επίσης από φυσικό αέριο,…