Του Αντώνη Αντζολέτου

Βέλη από την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη δέχονται συνεχώς στην Ηρώδου Αττικού. Τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης διαγκωνίζονται για το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ο Αύγουστος αναμένεται να είναι καυτός πολιτικά. Ο πρωθυπουργός μέσω του χθεσινού μηνύματός του έκανε σαφές πως δεν θέλει να μείνει καμία σκιά στο ζήτημα των παρακολουθήσεων και με τις κινήσεις του έδειξε πως είναι ανοιχτός στις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Είπε “ναι” στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, είναι θετικός σε προτάσεις εκσυχρονισμού του πλασίου που θα εξασφαλίσει τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών υπηρεσιών, ενώ δέχτηκε να ανοίξει η Βουλή πιο νωρίς.

Μεταξύ 22-26 Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας συζήτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων μετά το αίτημα και την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κώστα Τασούλα. Μια διαδικασία που θα αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη, για τη νόμιμη παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου από την ΕΥΠ, αλλά με τον ίδιο να απουσιάζει, αφού δεν είναι μέλος του Κοινοβουλίου. Αυτός είναι ένας από τους λόγους, άλλωστε που στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν πως η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είναι το μόνο μέσον που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση και ενδεχομένως να φέρει στην επιφάνεια νέα στοιχεία. Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως η συζήτηση στη Βουλή θα εξελιχθεί σε μια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ένα παιχνίδι για τρεις είναι σε εξέλιξη με το Μαξίμου να περιμένει από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί το επόμενο διάστημα σε σχέση με τη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο πρωθυπουργός. Αφορούν στην ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του Κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Στην αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ ταυτόχρονα με την θωράκιση του πλαισίου των νόμιμων επισυνδέσεων για τα πολιτικά πρόσωπα.  Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δρομολογούνται αλλαγές στο εσωτερικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της. Για την παρέμβαση…