Σύντομα, θα ανακοινωθεί νέο σχήμα αυτοπαραγωγής με συμψηφισμό παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και πώληση της περίσσειας σε τιμή που θα καθοριστεί. Έως τέλη Νοεμβρίου ο οδηγός για το πρόγραμμα επιδοτήσεων οικιακών φωτοβολταϊκών.

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η αυτοπαραγωγή ενέργειας δείχνει ολοένα και πιο ελκυστική για τους καταναλωτές. Σιγά σιγά αίρονται τα πολλά εμπόδια που υπήρχαν. Μάλιστα, προσφάτως, με τον νόμο 4951/2022 άνοιξε επιπλέον ηλεκτρικός χώρος περί τα 2 GW, προκειμένου τα κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα να μπορέσουν να φιλοξενήσουν μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος ως 10 kWp.

Αυτός ο νέος ηλεκτρικός χώρος θα διατεθεί κατά 40% στα νοικοκυριά, κατά 30% σε αγροτικές επιχειρήσεις και κατά 30% σε μικρά εμπορικά συστήματα. Παράλληλα, η Πολιτεία επεξεργάζεται κίνητρα για την ενίσχυση των μικρών συστημάτων, τα οποία προωθούν την αυτοπαραγωγή και την ιδιοκατανάλωση της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας (με ή χωρίς αποθήκευση).

Διαβάστε επίσης: Επιδότηση 60% για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες

Το μεγαλύτερο εμπόδιο

Ωστόσο, το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει το κόστος εγκατάστασης και ο χρόνος απόσβεσης.  Σήμερα, υφίστανται δύο  σχήματα ενίσχυσης οικιακών φωτοβολταϊκών: το πρώτο αφορά στην αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering) και το δεύτερο το ειδικό πρόγραμμα των «φωτοβολταϊκών στις στέγες» (για συστήματα έως 6 kWp) σε κατοικίες με πώληση του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας έναντι καθορισμένης τιμής (8,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Με δεδομένο όμως, ότι κανένα από τα δύο σχήματα δεν …περπάτησε όπως θα έπρεπε, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί ένα νέο σχήμα αυτοπαραγωγής -στο πνεύμα της κοινοτικής οδηγίας για τις ΑΠΕ 2018/2001- με συμψηφισμό παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και πώληση της περίσσειας σε τιμή που θα καθοριστεί.

Θα προηγηθεί η δημοσίευση του οδηγού για το  πρόγραμμα επιδοτήσεων φωτοβολταϊκών που έχει ανακοινωθεί, με τα επιτελεία των Υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης να προσδιορίζουν τις σχετικές ανακοινώσεις εντός του Νοεμβρίου.

Tα έτη αποπληρωμής

Οι πρώτες «ασκήσεις» που έχουν κάνει οι τεχνοκράτες του ΥΠΕΝ δείχνουν ότι τα απλά φωτοβολταϊκά μπορούν να…