Η διπλή υγειονομική πρόκληση καθιστά αναγκαία την επίσπευση του προγράμματος ανοσοποίησης, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες.

Με γοργούς ρυθμούς σχεδιάζεται η επόμενη εμβολιαστική εκστρατεία έναντι του κοροναϊού αλλά και της εποχικής γρίπης, καθώς τα χρόνια της πανδημίας οι χειμώνες έχουν μετεξελιχθεί σε υγειονομικές προκλήσεις. Η παραλαβή των πρώτων 1 εκατ. δόσεων, ενισχυμένων με την παραλλαγή Ομικρον 1, στρώνει το χαλί για την επίσπευση του προγράμματος ανοσοποίησης, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες.

Εν τούτοις  οι ισορροπίες που θα κρίνουν την επιτυχία του προγράμματος είναι πολύ λεπτές. Παράλληλα όμως, εφέτος γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ το ερώτημα εάν ο εμβολιασμός κατά της COVID θα έχει ετήσια διάρκεια ή εάν τους επόμενους μήνες τα επιδημιολογικά δεδομένα θα ανατραπούν εξωθώντας τους ειδικούς να δώσουν το «πράσινο φως» για την 6η κατά σειρά δόση.

Το κυνήγι των… δόσεων

Αρκετοί  επιστήμονες επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί το… κυνήγι για ακόμη πιο επικαιροποιημένα εμβόλια, καθώς μοιραία μία μερίδα πολιτών πιθανόν να αναβάλλει το επόμενο ραντεβού έως τα τέλη του έτους, όταν αναμένεται να τροφοδοτηθεί (και) η χώρα μας με εκείνα τα εμβόλια που θα περιέχουν τα υποστελέχη της Ομικρον, BA.4 και ΒΑ.5 – εφόσον λάβουν έγκριση.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος σχολιάζει πως συζήτηση περί επικαιροποιημένων και… ακόμη πιο επικαιροποιημένων εμβολίων στην πράξη υπονομεύει τις προοπτικές για ταχύ εμβολιασμό εν όψει του χειμώνα.

«Εχουμε μπει σε έναν διάλογο που κινείται εκτός στόχου. Εχει λίγη σημασία εάν το εμβόλιο περιλαμβάνει την Ομικρον 1 ή τα υποστελέχη ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Και αυτό γιατί είναι λίγο πιο βελτιωμένα, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για τα ίδια εμβόλια που είχαμε και στην πρώτη περίοδο της εκστρατείας. Συνεπώς, το μήνυμα που πρέπει να περάσει στην κοινωνία είναι πως ήρθε η ώρα του εμβολιασμού» υπογραμμίζει ο ίδιος, μιλώντας στο «Βήμα».

Και διευκρινίζει πως τα οφέλη των νέων εμβολίων θα διαπιστωθούν το ερχόμενο διάστημα. «Αυτό που ελπίζουμε είναι να μειωθεί η μεταδοτικότητα των νέων…