Η υποχώρηση του ρωσικού στρατού από τη Χερσώνα έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή ανάμεσα στους υποστηρικτές του Κρεμλίνου.

Διχασμένα παρουσιάζονται τα «γεράκια» του Κρεμλίνου σχετικά με την υποχώρηση στη Χερσώνα. Η Ουκρανία από την άλλη μεριά πανηγυρίζει, αλλά κρατάει και τις επιφυλάξεις της για την απόφαση της Ρωσίας.

Το Al Jazeera παρουσιάζει τα δύο στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί ανάμεσα στους υποστηρικτές του Κρεμλίνου, ενώ το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η κριτική θα «αγγίξει» τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

  •  Διαβάστε επίσης: Σοκάρει ο μέχρι τώρα απολογισμός του πολέμου – Από τους νεκρούς και τους πρόσφυγες στην εκτόξευση των τιμών

Παρά τις διακηρύξεις της Μόσχας ότι η πόλη Χερσώνα θα παραμείνει για πάντα μέρος της Ρωσίας, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διέταξε την απόσυρση από τον ποταμό Δνείπερο, παραδίδοντάς την ουσιαστικά στους προελαύνοντες Ουκρανούς, σημειώνει το αραβικό Μέσο.

Σε μια συνάντηση την Τετάρτη που μεταδόθηκε ζωντανά από τη ρωσική τηλεόραση, ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, είπε στον Σοϊγκού ότι ήταν αδύνατο να διατηρηθούν ανοιχτές οι δίοδοι ανεφοδιασμού της πόλης.

Παρόλα αυτά, σημειώνει το Al Jazeera, η απόφαση έχει να κάνει με πολλά περισσότερα από το ζήτημα του ανεφοδιασμού.

  • Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Ο «στρατηγός Χειμώνας» απειλεί τον στρατηγό «Αρμαγεδδώνα» – Ποιος θα βγει νικητής

Πότε πάρθηκε η απόφαση

Αν και οι Ουκρανοί φοβούνται ότι η απόσυρση είναι παγίδα, μια πηγή που εργαζόταν στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία διοίκηση της κατεχόμενης Χερσώνας υποστήριξε ότι η απόφαση για υποχώρηση ελήφθη πριν από περισσότερο από ένα μήνα.

Κρατώντας την ανωνυμία της, η συγκεκριμένη πηγή υποστήριξε ότι: «Εγώ ενημερώθηκα για αυτή την απόφαση στις 3 Οκτωβρίου».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ήταν μια πολιτική απόφαση. Υπήρχαν (σ.σ. ακόμα) πολλά στρατεύματα εκεί – προσωπικά είδα τανκς να μεταφέρονται μέσω του Δνείπερου για μια επίθεση στο Μικολάιβ. Αλλά όλα ακυρώθηκαν μετά από κλειστές διαπραγματεύσεις. Είναι περίεργο. Πρέπει να υπήρχαν συμφωνίες σε πολύ υψηλό επίπεδο».

Οι ισχυρισμοί αυτοί, τους οποίους το Al Jazeera δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα, φαίνεται να συμφωνούν με τις αναφορές που…