Αναλυτές της Δύσης «βλέπουν» προβλήματα στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και πιέζουν για αποφασιστική ενίσχυση της Ουκρανίας

Η οπισθοχώρηση των Ρώσων στη Χερσώνα απασχολεί έντονα τα μέσα της Δύσης με τους αναλυτές να προσπαθούν να εκτιμήσουν κατά πόσο η κίνηση αυτή αποτελεί ή όχι σημείο καμπής στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε δημοσίευμα της Deutsche Welle Γερμανοί αναλυτές προσπαθούν να ερμηνεύσουν τι σημαίνει αυτή η οπισθοχώρηση για την Ρωσία και την εξέλιξη του πολέμου που διεξάγει στην Ουκρανία. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Γιόχαν Βάντεπουλ, που σημειώνει ότι «η οπισθοχώρηση από τη Χερσώνα θα προκαλέσει ρωγμές στη ρωσική ηγεσία».

  • Διαβάστε επίσης: Πούτιν: «Προσπάθησε να δοκιμάσει την πυρηνική τορπίλη Poseidon αλλά απέτυχε», λένε οι ΗΠΑ

Η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων χθες από τη Χερσώνα, πόλη στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασσα, μεγάλο λιμάνι και ναυπηγικό κέντρο αλλά και κόμβο στο δέλτα του ποταμού Δνείπερου, μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο. Η αμυντική γραμμή του ρωσικού στρατού μετατοπίζεται πλέον ανατολικά του Δνείπερου και η εξέλιξη αυτή έχει τη σημασία της.

Πίεση στην γερμανική κυβέρνηση για στήριξη προς την Ουκρανία

Στη Γερμανία ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Γιόχαν Βάντεπουλ αποκάλεσε την ρωσική απόσυρση από τη Χερσώνα «δραματική παραδοχή των ρωσικών αδυναμιών». Καλεί επίσης τη γερμανική κυβέρνηση να εντείνει την στήριξη προς την Ουκρανία «γρήγορα πια και ουσιαστικά».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής Μίχαελ Ροτ από τους Σοσιαλδημοκράτες σε σημερινή ανάρτησή του στο twitter σημειώνει: «Πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο ρωσικός πόλεμος που έχει στόχο την εξαφάνιση της Ουκρανίας; Για μένα παραμένει σαφές ότι η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει ως ελεύθερη, δημοκρατική χώρα διατηρώντας παράλληλα την εδαφική της ακεραιότητα» τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη του Κιέβου με κάθε τρόπο.

«Η Ρωσία δεν ήθελε να επαναληφθεί ό,τι έγινε στο Χάρκοβο»

Πολλές είναι από χθες επίσης οι αναλύσεις, τα σχόλια και οι εκτιμήσεις…