Σημαντική είναι η συμβολή του περιβάλλοντος στην διατήρηση της ψυχικής υγείας – Δεν είναι ευεξία η απουσία ψυχικού πόνου

Ένας στους οκτώ ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο ζει με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Πρόκειται για το 13% των ανθρώπων, δηλαδή 970 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 52,4% είναι γυναίκες και το 47,6%, άνδρες. Το 71% των ανθρώπων που πάσχουν από ψύχωση δεν παίρνει τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζεται.

Κατάθλιψη και άγχος μαζί, ταλαιπωρούν το 60% περίπου του πληθυσμού, και είναι κατά 50% πιο συχνές στις γυναίκες. Τώρα όμως, μετά την πανδημία, οι ειδικοί περιμένουν άνοδο των δύο αυτών ψυχικών διαταραχών κατά επιπλέον 25%.

Παρόλα αυτά, από το σύνολο των δαπανών υγείας, μόλις το 2% αφορά τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Στην Ευρώπη, μόλις το ένα τρίτο των χωρών (34%) έχουν αποτελεσματικές πολιτικές ψυχικής υγείας, και μόνο το 60% εστιάζουν σε προγράμματα πρόληψης, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις να φέρνουν έναν στους τέσσερις ασθενείς με σοβαρές παθήσεις ψυχικής υγείας όπως ψύχωση να μην καλύπτονται αποτελεσματικά.

Τα δεδομένα αυτά απαιτούν την λήψη αποφάσεων και σε κεντρικό επίπεδο, γιατί μόνο έτσι θα καταλήξουμε σε πρωτοβουλίες ναυαρχίδες και σε πιο αποτελεσματική δράση.

Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής του γραφείου Ποιότητας Φροντίδας Υγείας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας της Αθήνας, δρ  João Breda μιλώντας στο 1ο Διεθνές Φόρουμ Wellbeing, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο κ. Breda αναφέρθηκε στη συμμαχία του ΠΟΥ με τις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του Οργανισμού, και σειρά οργανισμών και άλλων φορέων ψυχικής υγείας με τη συμμετοχή επιστημόνων και της κοινωνίας των πολιτών με στόχο την ανάπτυξη υπηρεσιών για θέματα ψυχικής υγείας στο σύστημα υγείας, σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας υγείας, για ενσωμάτωση της προστασίας της ψυχικής υγείας σε έκτακτες ανάγκες δημόσιας υγείας, αλλά και προαγωγή της ψυχικής υγείας στη διάρκεια της ζωής.

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η συνεργασία σε επίπεδο ηγεσίας, μετασχηματισμού των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ανάπτυξης προγραμμάτων για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, αλλά και προώθηση της ψυχικής υγείας σε παιδιά, εφήβους και νέους, σε ηλικιωμένους για πρόληψη της άνοιας, καθώς και στους χώρους εργασίας.

Βιώσιμες πόλεις

Στην…