Ευνοϊκότερο γίνεται το νομικό πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όχι μόνο με την αύξηση του ορίου ηλικίας, αλλά και για τους δότες επώνυμους ή ανώνυμους, καθώς και για την κρυοσυντήρηση ωαρίων που μπορεί η γυναίκα να χρησιμοποιήσει όποτε θελήσει η ίδια

«Παράθυρο» για γυναίκες μέχρι και 55 ετών δίνει -για φέτος μόνο- ο νέος νόμος για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που ισχύει από το τέλος Ιουλίου.

Όσες έχουν γεννηθεί το 1968 και επιθυμούν να κάνουν την προσπάθειά τους να αποκτήσουν παιδί, μπορούν ως το τέλος του έτους να υποβάλλουν σχετική αίτηση στην Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, εφόσον η φυσική κατάστασή τους επιτρέπει αφενός να υποβληθούν στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής συμπεριλαμβανομένης της λήψης των απαιτούμενων ορμονών και αφετέρου να φέρουν σε πέρας την εγκυμοσύνη και τη γέννηση του παιδιού. Για το λόγο αυτό απαιτείται σχετική βεβαίωση από τον θεράποντα γιατρό τους.

Ο νέος νόμος, αύξησε το όριο ηλικίας από τα 50 ως τα 54 έτη, με αποτέλεσμα μόνο εντός του Αυγούστου να υποβληθούν στην Αρχή 25 νέες αιτήσεις από γυναίκες 52-54 ετών, όχι μόνο από τη χώρα μας, αλλά και από Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και Αυστραλία, δίνοντας ώθηση και στον ιατρικό τουρισμό, παρότι οι γειτονικές χώρες δεν θέτουν συγκεκριμένο όριο ηλικίας, εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη ιατρική βεβαίωση.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αν. καθηγητής Νίκος Βραχνής, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου από το τέλος Ιουλίου και την θετική ανταπόκριση του κοινού από τις νέες διατάξεις.

Ο κ. Βραχνής σημείωσε πως ως το 2019 είχαν πραγματοποιηθεί 30.000 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης και είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα 5.000 παιδιά, χωρίς να είναι γνωστό πόσα παιδιά γεννήθηκαν στο εξωτερικό από επιτυχείς διαδικασίες που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και ο τοκετός έγινε στις χώρες προέλευσης των ζευγαριών.

Πλέον, οι 30.000 κύκλοι εξωσωματικής πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση, με ποσοστό επιτυχίας 20% περίπου, φέρνοντας την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών που εφαρμόζουν διαδικασίες εξωσωματικής, σε αναλογία πληθυσμού.

Ωάρια στην κατάψυξη

Όπως τόνισε ο καθ. Βραχνής, ο νέος νόμος δίνει επίσης τη δυνατότητα σε…