Η Αγκυρα φαίνεται να εργαλειοποιεί ξανά το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

Εκνευρισμός, απειλές και εκβιασμοί. Η Τουρκία φαίνεται να μην απέχει πολύ από μία νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της έντασης που επιχειρεί απέναντι στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το ταξίδι τους από την Τουρκία στην Ευρώπη που δημοσιεύθηκαν σε ευρωπαϊκά και αραβικά ΜΜΕ αναπαρήχθησαν χθες και από τουρκικά ΜΜΕ.

Η φιλοκυβερνητική «Μιλιέτ» κυκλοφόρησε με τίτλο «Καραβάνι με πρόσφυγες», ενώ η Αγκυρα έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να μετακινήσει περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες πριν από τις εκλογές του 2023.

Το αν η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την ευκαιρία για έναν νέο εκβιασμό απέναντι τόσο στην Αθήνα όσο και στην ΕΕ, καθοδηγώντας τους ανθρώπους αυτούς να περάσουν στην Ελλάδα όπως το 2020, δεν είναι ακόμα σαφές, ωστόσο η κατάσταση για τους πρόσφυγες γίνεται ολοένα και χειρότερη στην Τουρκία, δεδομένης και της στάσης της αντιπολίτευσης, που επενδύει προεκλογικά υπέρ της εκδίωξής τους.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης από την πλευρά του διευκρίνισε ότι «υπάρχει μια προσπάθεια στην Τουρκία για την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού», σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι το καραβάνι με τους μετανάστες δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να δημιουργείται.

Ο Μηταράκης πρόσθεσε ότι έχει ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σημείωσε ακόμα ότι η FRONTEX έχει πλήρη ενημέρωση και συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. για το συγκεκριμένο θέμα.

Η διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας από την Ελλάδα, ωστόσο, εξακολουθεί να εντείνει τον εκνευρισμό της Αγκυρας, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, με τον τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αναλαμβάνει να υπενθυμίσει σε Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με το Ανατολού, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως «έχει δικαίωμα και καθήκον».

Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε δε τους…