«Δεν ήθελε να πιαστεί αιχμάλωτος, σκέφτηκε να αυτοκτονήσει αλλά δεν το έκανε, αποφασίζει να πάει στις αγγλικές βάσεις, γιατί δεν ήξερε πού αλλού να πάει»

Την Παρασκευή, 15 Αυγούστου το πρωί τουρκικά στρατεύματα εισβολής μπαίνουν στην πόλη της Αμμοχώστου. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη κάτοικοι και κάποιοι στρατιώτες. Η τουρκική αεροπορία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς. Στο ρεπορτάζ του το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται στις ιστορίες τριών στρατιωτών που έζησαν τα γεγονότα του Αττίλα ΙΙ.

Όταν ολοκληρωνόταν η δεύτερη φάση της τραγωδίας της Κύπρου.

  • Διαβάστε επίσης: Φίλιπ Κρίστοφερ: Η Τουρκία ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια για προπαγάνδα

Φάνος Χριστοφόρου

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, 15 Αυγούστου, ο κληρωτός στρατιώτης, Φάνος Χριστοφόρου παίρνει εντολή από τον Διοικητή του, Αντώνη Μανιδάκη ότι θα έμενε ο ίδιος και ο διαβιβαστής του, Χρίστος Προδρόμου μέσα στο διοικητήριο, στο δημοτικό σχολείο του Αγίου Λουκά για σκοπιά και αυτός με μια ομάδα άλλων στρατιωτών θα πήγαιναν για εκπαίδευση σε κάτι περβόλια πιο πίσω.

Τον παραξένεψε γιατί ο ίδιος ήταν στρατιώτης πρώτης γραμμής, για ειδικές αποστολές, μπαρουτιασμένος και ο Προδρόμου δεν είχε πολεμήσει.

Γιατί να έμεναν αυτοί οι δυο σκοπιά, διερωτήθηκε.

«Εκ των υστέρων κατάλαβα ότι μας άφησε εμάς τους δυο εκεί για να  βλέπουν οι Τ/κ από τα τείχη ότι υπάρχει κίνηση στο διοικητήριο, να το πούνε στους Τούρκους εκ Τουρκίας που ερχόταν με τα άρματα, να καθυστερήσουν (την προέλαση) και να προλάβει να υποχωρήσει ο στρατός».

Εικάζει δε ότι για να φύγουν στις 15 Αυγούστου απ’ το διοικητήριο, η εντολή για υποχώρηση του στρατού πρέπει να ήρθε την προηγούμενη, στις 14.

Περίεργο ο διοικητής να φεύγει για εκπαίδευση

Όσο η ώρα περνούσε κι επικρατούσε σιωπή άρχισε να διερωτάται τί συνέβη και να του φαίνεται ακόμη πιο περίεργο πως ενώ μαινόταν ο πόλεμος, ο διοικητής έφυγε για εκπαίδευση. Το απόγευμα είπε στον Προδρόμου ότι πρέπει να φύγουν γιατί αν πάνε οι Τούρκοι εκεί θα τους σκοτώσουν.

Ο Χριστοφόρου πήγε στο σπίτι μιας εξ αγχιστείας θείας του για να πάρει την μοτοσικλέτα του, όπου δεν υπήρχε κανείς. Μετά που έψαξε φωνάζοντας, στο περβόλι είδε την θεία του, την μητέρα της και την ξαδέρφη του σε ένα λαντ ρόβερ της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Από τους δύο…