Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται αύξηση τουλάχιστον 20% του κονδυλίου που θα διατεθεί φέτος

Με άνοιγμα της βεντάλιας των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης  μέσω της αύξησης των εισοδηματικών ορίων στα επίπεδα των 40.000 – 45.000 ευρώ και με ένα κονδύλι που αναμένεται να υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση να σβήσει μέρος της φωτιάς που προκαλούν στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς οι ανατιμήσεις σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο.

Η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης αποτελεί ένα από τα μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ.

  • Διαβάστε επίσης: «Αντίδοτο» στην ενεργειακή κρίση με… μοντέλο Ιβηρικής

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται αύξηση τουλάχιστον 20% του κονδυλίου που θα διατεθεί φέτος για επίδομα θέρμανσης σε σχέση με τη περσινή σεζόν και ταυτόχρονα διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών ορίων στην περιοχή των 40.000 έως 45.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας όπως ισχύει σήμερα για το επίδομα καυσίμων (fuel pass).

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ένα από τους πιο δύσκολους χειμώνες για τα νοικοκυριά εκτιμώντας ότι η τιμή του πετρελαίου  θέρμανσης που θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου θα είναι 50% – 55% υψηλότερη από πέρυσι ενώ ακόμα χειρότερη θα είναι η κατάσταση με το φυσικό αέριο λόγω του άλματος των διεθνών τιμών.

Σημειώνεται ότι πέρυσι το επίδομα θέρμανσης που κυμαίνονταν από 100-750 ευρώ έλαβαν  827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ περίπου με το μέσο ποσό της επιδότησης να ανέρχεται στα 200 ευρώ.

Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι

Λίγο πριν «κλειδώσει» το πακέτο των μέτρων στήριξης και παροχών που θα ανοίξει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι για το επίδομα θέρμανσης για τη σεζόν 2022 – 2023 προβλέπει:

1.            Αύξηση του ποσού που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για επίδομα θέρμανσης από 168 εκατ. ευρώ πέρυσι σε επίπεδα πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

2.         Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών ορίων έως τις 45.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας. Πέρυσι δικαιούχοι του…