Ολόκληρη η διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Τη θέσπιση κινήτρων για την μετατροπή των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης, κάτι που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκη από την ΔΕΘ συμπεριελήφθη στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ώστε να τεθεί – το συντομότερο δυνατό – σε εφαρμογή.  Κι αυτό έτσι ώστε να επιταχυνθεί η προσπάθεια περιορισμού της μαύρης εργασίας, καθώς διαπιστώνεται ότι πολλοί εργαζόμενοι, που δηλώνονται ως μερικής απασχόλησης, εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη διάταξη

Η διάταξη με τα κίνητρα για την μετατροπή των συμβάσεων  μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προβλέπει για τις επιχειρήσεις, μείωση της τάξης του 40% στις ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον μετατρέψουν σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, υφιστάμενες συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Στόχος είναι να στηριχθεί η πλήρης απασχόληση αλλά και η «νομιμοποίηση» εργαζόμενων οι οποίοι ενώ δηλώνονται ως 4ωροι, στην πράξη απασχολούνται 8ωρο, χωρίς την επιπλέον ασφάλιση και πιθανώς, μισθό.

  • Διαβάστε επίσης: Ανεργία: Στο 12,2% τον Αύγουστο

Τι προβλέπεται

Συγκεκριμένα, από 10.9.2022 και έως το τέλος του 2023, όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση άνω του 50%, εφόσον μετατρέψουν κάποια σύμβαση σε πλήρους απασχόλησης, τότε απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο.

  • Διαβάστε επίσης: Μίνι ασφαλιστικό: Όλες οι ρυθμίσεις σε 14 ερωτήσεις και απαντήσεις – Τι αλλάζει

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του της διάταξης του νομοσχεδίου (άρθρο 8) θεσπίζεται πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις οι οποίες από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 μετατρέπουν συμβάσεις μισθωτών εργαζομένων με μερική απασχόληση σε συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 απασχολούσαν εργαζομένους με σύμβαση μερικής απασχόλησης σε ποσοστό άνω του 50%. Επιλέξιμες για μετατροπή είναι οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης που έχουν συναφθεί μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου 2022.

Οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου και εργοδότη επιδοτούνται κατά 40% από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον εργαζόμενο του οποίου η σύμβασή μετατράπηκε από μερικής…