«Αυτό που μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες ευρώ στο Βερολίνο ή το Παρίσι, στοιχίζει μόλις λίγα ρούβλια στη Μόσχα»

Αυτές τις μέρες οι άνθρωποι στη Ρωσία δεν έχουν και πολλά για να υπερηφανεύονται – έτσι συμβιβάζονται με όσα διαθέτουν. Τα τρολ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύουν βίντεο, που προορίζονται για το ευρωπαϊκό κοινό, και δείχνουν σόμπες αερίου να δουλεύουν στο φουλ επί μέρες.

Αυτό που μπορεί να κοστίζει εκατοντάδες ευρώ στο Βερολίνο ή το Παρίσι αυτόν τον χειμώνα, στοιχίζει μόλις λίγα ρούβλια στη Μόσχα. «Ο χλευασμός μπορεί να είναι παιδαριώδης, αλλά παραπέμπει σε μια βαθύτερη αλήθεια: ότι ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης βρίσκεται σε μια ευαίσθητη στιγμή. Ενώ η Ευρώπη ακροβατεί στα πρόθυρα μιας βαθιάς ύφεσης, η οικονομική κατάσταση στη Ρωσία βελτιώνεται» σχολιάζει ο Economist.

  • Διαβάστε επίσης: Το «πάθημα» με τη Ρωσία και η πρόκληση της Κίνας – Τι θα κάνει η Ευρώπη;

Οι δυτικές κυρώσεις, που ξεκίνησαν ως αντίποινα στην εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, έχουν πλήξει τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ρωσίας. Ο αποκλεισμός της ένατης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο από την πρόσβαση σε ξένη τεχνολογία και τεχνογνωσία έχει μειώσει το δυναμικό ανάπτυξής της έως και κατά το ήμισυ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Οι επιπτώσεις των εμπάργκο

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, που αποτελεί την «αστείρευτη πηγή» της ρωσικής οικονομίας, είναι περίπου 3% χαμηλότερη από ό,τι ήταν πριν από την εισβολή και ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω μόλις τεθούν σε ισχύ τα ευρωπαϊκά εμπάργκο του 2023. Τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου περίπου 250.000 έως 500.000 Ρώσοι εγκατέλειψαν τη χώρα, εκτιμά ο Λίαμ Πιτς της εταιρείας συμβούλων Capital Economics. Πολλοί από αυτούς είχαν ακαδημαϊκή μόρφωση και ήταν και καλά αμειβόμενοι.

Η πρόσφατη απόφαση του Πούτιν να προχωρήσει σε μερική επιστράτευση έχει επιφέρει περαιτέρω οικονομικό πλήγμα. Προκάλεσε ένα μίνι bank run, κοινώς πάμπολλες καταθέσεις «έκαναν φτερά», καθώς οι Ρώσοι ανησυχούσαν και πάλι για το μέλλον της χώρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Economist, οι Ρώσοι απομάκρυναν από τις καταθέσεις τους ρούβλια αξίας 14 δισ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο, περίπου το ένα τρίτο του ποσού που είχε…