Ένα μυστηριώδες σκάνδαλο υποκλοπών απειλεί την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μετά την κρίση χρέους πριν από μια δεκαετία, γράφουν οι Financial Times.

Σχεδόν 30 χρόνια πριν, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την παραπομπή σε δίκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πρώην πρωθυπουργού, για τη φερόμενη εμπλοκή του σε σχέδιο υποκλοπών πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων.

Η υπόθεση έπεσε στο κενό, «αφού το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ υποστήριξε, σε μια κρίση γενναιοδωρίας ή ιδιοτελούς πολιτικού υπολογισμού», γράφουν χαρακτηριστικά οι Financial Times, ότι οι κατηγορίες θα έπρεπε να αποσυρθούν.

Διαβάστε επίσης: Αεροπλάνο για Ελλάδα το Predator πήρε το 2021 και δεν ταξίδεψε… ινκόγκνιτο

«Σύννεφα πάνω από την κυβέρνηση»

Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιος του πρώην πρωθυπουργού και πρωθυπουργός ο ίδιος από το 2019, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός παρόμοιου σκανδάλου υποκλοπών.

Ο χρόνος θα δείξει αν αυτό θα οδηγήσει σε νομικές διαδικασίες. Εν τω μεταξύ, τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την υπόθεση ρίχνουν σύννεφα πάνω από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η υπόθεση έχει βαρύνουσα σημασία, σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα, επειδή η εικόνα της Ελλάδας έχει υποστεί μια αξιοσημείωτη και από πολλές απόψεις δικαιολογημένη μεταμόρφωση από τα χρόνια της κρίσης της δεκαετίας του 2010.

Κάποτε φαινόταν πιθανό ότι τα προβλήματα χρέους της χώρας θα οδηγούσαν σε μια καταστροφική χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη, απειλώντας τη νομισματική ένωση της Ευρώπης.

Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε μετά την κρίση χρέους

Η πολιτική στην Ελλάδα πολώθηκε με την εκλογή – το 2015 – του ΣΥΡΙΖΑ, «ενός εξεγερμένου κόμματος που σχημάτισε την πιο ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση σε ευρωπαϊκή δημοκρατία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Αργά αλλά σταθερά, τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο. Υπό την εξουσία ενός «εξημερωμένου» ΣΥΡΙΖΑ και, στη συνέχεια, του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη, η Ελλάδα ικανοποίησε τους όρους των πιστωτών της με τόση επιτυχία, ώστε η ΕΕ ανακοίνωσε τον Αύγουστο το τέλος της «ενισχυμένης εποπτείας» της ελληνικής δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής.

Η Ελλάδα έγινε επίσης πολύτιμος εταίρος στην αντιμετώπιση περιφερειακών προβλημάτων. Ο διακανονισμός με τη νεοσύστατη Βόρεια Μακεδονία έθεσε τέρμα σε μια…