Η σύνοδος των χωρών του G20 έδειξε ότι ο κόσμος είναι αρκετά πιο σύνθετος από όσο παρουσιάζεται συχνά στη δυτική δημόσια σφαίρα

Όταν φτιάχτηκε το G20 σε μεγάλο βαθμό ήταν μία πρωτοβουλία να μην απομονωθεί η διαδικασία των G7 από τις δυναμικές που ήδη καταγράφονται σε αυτό που κάπως παραπλανητικά περιγράφουμε ως ο «αναπτυσσόμενος κόσμος». Δηλαδή, ήταν μια προσπάθεια κατά κάποιον τρόπο να ανανεωθεί η διαδικασία των G7 λαμβάνοντας ένα μέρος από τον δυναμισμό της διαδικασίας των BRICS και βεβαίως «ενσωματώνοντας» στη συζήτηση και την Κίνα.

Αυτό σήμαινε ότι πάντα ήταν ένα πεδίο αρκετά αντιφατικό και εύλογο ήταν ότι αυτό θα συνέβαινε και στη φετινή σύνοδο στο Μπαλί που συνέπεσε με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη επιστροφή σε μια συνθήκη μεγάλων διαιρέσεων και αντιπαραθέσεων στην Ευρώπη.

Η προσπάθεια των δυτικών να εξασφαλίσουν πιο σαφή καταδίκη της Ρωσίας

Οι χώρες του G7 πήγαν εκεί πέραν όλων των άλλων και με μια σαφή διάθεση να εξασφαλίσουν μια ακόμη πιο σαφή καταδίκη της ρωσικής «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία. Προφανώς δεν θα μπορούσαν να έχουν μια ομόφωνη καταδίκη της εισβολής εκτός των άλλων γιατί μέλος του G20 είναι και η Ρωσία, αλλά θα ήθελαν να δείξουν ότι ένα σημαντικό μέρος του πλανήτη συμφωνεί με τη «δυτική γραμμή».

Βεβαίως το αποτέλεσμα ήταν και η σύνοδος των G20 να δείξει ότι ο κόσμος είναι μάλλον διαιρεμένος πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, παρά την προσπάθεια να δοθεί η εικόνα ότι η πλειοψηφία των χωρών του G20 καταδικάζουν τη Ρωσία. Για την ακρίβεια θέση σαφούς καταδίκης, ενίοτε και εχθρότητας, έχουν η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Αντιθέτως, στη γραμμή μη καταδίκης είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Τουρκία και προφανώς η Ρωσία.

Αυτό εξηγεί και παράξενους επικοινωνιακά χειρισμούς όπως το να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση του ΝΑΤΟ και των ηγετών των  G7, «στο περιθώριο της συνόδου των  G20) που να καταδικάζει τους ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία, παρότι εύλογα θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η ανακοίνωση θα μπορούσε εξίσου καλά να εκδοθεί π.χ. στις Βρυξέλλες.

Στην πραγματικότητα και στη…