«Το γεγονός ότι η Ελλάδα μπόρεσε να κλειδώσει στα ραντάρ των S-300 τουρκικά μαχητικά F-16 αποτελεί επιβεβαίωση ότι το σύστημα αυτό παρέχει αποτελεσματική αεράμυνα»

Στην επιδίωξη της Ρωσίας να δημιουργήσει κρίση στο ΝΑΤΟ, με όχημα Ελλάδα και Τουρκία αναφέρεται άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Hurrıyet. Στο άρθρο με τίτλο «γιατί χάρηκε ο Πούτιν που οι S-300 στην Κρήτη εγκλώβισαν τουρκικά F-16;», τονίζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να αρχίσει να αναζητά τρόπου αντιστροφής του κλίματος που έχει δημιουργηθεί υπέρ της Ελλάδας στη Δύση. Ενώ την ίδια στιγμή επιχειρείται να αθωωθεί μέσω του αφηγήματος περί των S-300 η συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας για τους S-400.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ηγέτης της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο πλέον ικανοποιημένος με την τελευταία κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Διαβάστε επίσης: Διεθνή ΜΜΕ: «Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο»

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Πούτιν «καθώς παρακολουθεί από το γραφείο του στο Κρεμλίνο την κρίση να εισχωρεί στο ΝΑΤΟ, ο Πούτιν πρέπει να είναι περήφανος που τον σάλο προκάλεσε το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300. Πώς να μην είναι περήφανος; Από την πλευρά του Κρεμλίνου, το γεγονός ότι η Ελλάδα μπόρεσε να κλειδώσει στα ραντάρ των S-300 τουρκικά μαχητικά F-16 αποτελεί επιβεβαίωση ότι το σύστημα αυτό παρέχει αποτελεσματική αεράμυνα. Επιπλέον, η ‘δημοσιότητα’ έχει ένα επιπλέον όφελος γι’ αυτούς. Το γεγονός ότι αυτή η δημοσιότητα έρχεται σε μια περίοδο που οι δύο χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους δημιουργεί την ευκαιρία να βαθύνει ένα ρήγμα εντός του δυτικού κόσμου».

«Ας στρέψουμε τους προβολείς μας στο σημείο που ενεργοποιήθηκαν οι S-300, το νησί της Κρήτης», συνεχίζει το άρθρο.

Υπερεντατικοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας

Και σημειώνει ότι: «Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας έχει εισέλθει σε μια περίοδο υπερ-εντατικοποίησης από την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία παρέχει στις Ηνωμένες Πολιτείες μια σειρά από νέες εγκαταστάσεις βάσης. Βάσει αυτής της συμφωνίας, η αμερικανική πλευρά ενισχύει σθεναρά τις στρατιωτικές της υποδομές…