Αρχικά, οι εξελίξεις στη βρετανική μοναρχία έφεραν ισχυρά νούμερα τηλεθέασης. Τώρα όμως πολλοί αγανακτούν.

Ατελείωτες ζωντανές εκπομπές, αναλυτές που χωρίς να παίρνουν ανάσα σχολιάζουν την κάθε χειρονομία, εφημερίδες που ξεχειλίζουν από σχόλια και ιστορικές αναδρομές: ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ έχει καλυφθεί από κάθε οπτική γωνία στα μέσα ενημέρωσης όλου του πλανήτη.

Όμως η ειδησεογραφική κάλυψη σε αυτή την έκταση μπορεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πάψουν να παρακολουθούν τις ειδήσεις, προειδοποιούν ειδικοί που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ήδη υπάρχει κριτική για την καθολική κάλυψη» δήλωσε ο Νικ Νιούμαν του Ινστιτούτου Μελέτης Δημοσιογραφίας Reuters στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Και αυτό ισχύει περισσότερο εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, επισήμανε.

Διαβάστε επίσης: Ξεκίνησαν τα παρατράγουδα με την κηδεία της Ελισάβετ – Γιατί γκρινιάζουν οι ηγέτες

«Όλοι μας έχουμε εκπλαγεί από τον βαθμό στον οποίο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εκδήλωσαν ενδιαφέρον διαρκείας» είπε ο Νιούμαν. Αρχικά, οι εξελίξεις στη βρετανική μοναρχία έφεραν ισχυρά νούμερα τηλεθέασης για τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.

Στο , 46,1 εκατομμύρια μηνύματα αναρτήθηκαν για την Ελισάβετ μεταξύ Πέμπτης και Τρίτης, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας Visibrain.

Όμως, με την κάλυψη να συνεχίζεται, οι φωνές διαμαρτυρίας ολοένα και δυναμώνουν.

Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παραπονέθηκαν ότι το θέμα της βασίλισσας είχε ουσιαστικά εκτοπίσει κάθε άλλη είδηση.

Ο Πολ Μπάρι του Media Watch, τηλεοπτικής εκπομπής στο αυστραλιανό δίκτυο ABC της Αυστραλίας, αναγνώρισε ότι η βασίλισσα της Αγγλίας ήταν συμπαθής, διερωτήθηκε αν τα αυστραλιανά μέσα «έπρεπε πραγματικά να τρελαθούν με την κάλυψη».

Στην Πορτογαλία, όλες οι εφημερίδες είχαν πρωτοσέλιδο τον θάνατο της Ελισάβετ (Reuters)

«Πληροφοριακή κόπωση»

Ο Ντέιβιντ Μεντιόνι David Medioni, δημοσιογράφος του Παρατηρητηρίου Μέσων του Ιδρύματος Jean-Jaures στο Παρίσι, είπε ότι ο θάνατος της Ελισάβετ αναδεικνύει τέλεια τα διλήμματα της σύγχρονης βιομηχανίας ειδήσεων.

«Δεν μπορείς να μην το καλύψεις, όμως όλα τα ΜΜΕ το καλύπτουν με τον ίδιο τρόπο», είπε. Όταν τα μέσα έχουν εξαντλήσει όλες τις οπτικές γωνίες «μπορεί να καταλήξεις να νιώθεις ότι δεν έχεις…