Η προσφιλής στους Ευρωπαίους πολιτική κατευνασμού ή τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά συμφέροντα κάποιων δικαιολογούν την πολιτική οικειότητα με την Τουρκία του Ερντογάν;

«Η εγγύτητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι μέρος του παιχνιδιού του» σημειώνει σε άρθρο του στη γαλλική LE MONDE ο Marc Pierini, πρώην Πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία και ερευνητής στο Carnegie Europe.

Ένα άρθρο το οποίο προσπαθεί να απαντήσει στο αν τελικά η Τουρκία του Ερντογάν πρέπει να κάθεται μόνιμα στο τραπέζι των Ευρωπαίων δημοκρατών. Αφορμή και η επικείμενη σύνοδος κορυφής της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας στην Πράγα, όπου ο τούρκος πρόεδρος έχει ανακοινώσει ότι θα είναι παρών.

Διαβάστε επίσης: Τούρκος αναλυτής: Η Τουρκία κάπου θα κάνει κάτι, θα χτυπήσει κάπου – Διπλωματικά δεν θα πάρουμε τίποτα

Αναλύοντας τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς το άρθρο αναφέρει:

Το στρατόπεδο του  «όχι»

«Στο στρατόπεδο του “όχι”, τα επιχειρήματα είναι ξεκάθαρα: η Τουρκία δεν είναι πλέον κράτος δικαίου, διατηρεί διαρκώς έναν αντιδυτικό και απρόβλεπτο λόγο, αμφισβητεί τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα και έχει προσφέρει ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα στο Κρεμλίνο αγοράζοντας τους πυραύλους S -400.

»Εξετάζοντας τη σύγκρουση που πυροδότησε η Μόσχα στην Ευρώπη, η Τουρκία καταβάλλει πράγματι αξιέπαινες προσπάθειες διευκόλυνσης. Είναι ωστόσο σαφές ότι, σε αυτή τη διπλωματία, ο πρόεδρος Ερντογάν εμμένει πιστά στον ρωσικό λόγο για το ανώφελο  των ευρωπαϊκών κυρώσεων και ότι τα οικονομικά οφέλη για την Τουρκία είναι σημαντικά σε ένα πλαίσιο οξείας οικονομικής κρίσης. Εδώ, τα εκλογικά κίνητρα του Τούρκου προέδρου για το 2023 είναι εμφανή και η εγγύτητα του με τον Vladimir Poutine είναι μέρος του παιχνιδιού του.

»Πέρα από τη ρωσική εισβολή, η παρουσία της Τουρκίας σε μια μελλοντική «πολιτική κοινότητα» είναι θέμα θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών. Ωστόσο, εσωτερικά και εξωτερικά, ο Ερντογάν εφαρμόζει το «ρωσικό μοντέλο» διακυβέρνησης και συχνά βρίσκεται κοντά στην Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.

Δικαιολογείται η εγγύτητα με τον Ερντογάν;

»Η προσφιλής στους Ευρωπαίους πολιτική κατευνασμού ή τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά συμφέροντα κάποιων δικαιολογούν την πολιτική οικειότητα με την Τουρκία του…